10 mars 2021

Hallå där Richard Öhrvall!

man vid skrivbord
Richard Öhrvall började som postdoktor på CKS för två år sedan. Nu tillträder han en ny tjänst som biträdande universitetslektor. 

Grattis, du har fått en tjänst som biträdande universitetslektor vid CKS. Vad innebär det för dig och din forskning?

- Framför allt att jag de närmaste åren får möjlighet att ägna en stor del av min tid åt forskning. Det kommer att innefatta flera delar. Dels fortsätter jag med tidigare forskning om framför allt politiskt deltagande och beteende, dels får jag ta mig an nya forskningsområden. Ett av dem är projektet om geografisk samhällspolarisering som CKS nyligen har sjösatt och som drog igång i januari, där vi hoppas komma fram till intressanta och relevanta resultat som rör likvärdighet mellan och inom kommuner.

- Min nya tjänst innebär också att jag avslutar min anställning vid SCB som jag varit tjänstledig från de senaste åren. Däremot fortsätter jag som affilierad forskare vid Institutet för Näringslivsforskning.

Du anställdes på CKS som postdoktor för två år sedan. Vad är det som gör att du vill fortsätta här?

- Det fanns flera faktorer som bidrog till att jag sökte tjänsten. Ett biträdande lektorat ger ett utmärkt tillfälle att förkovra sig, både avseende forskning och undervisning. Dessutom är CKS en stimulerande forskningsmiljö, där de upparbetade kontakterna med medlemskommunerna ger en ovanlig insikt i deras villkor men också innebär en kanal för att föra ut forskningsresultat. Sedan skadar det inte att CKS är en mycket trevlig arbetsplats.

Något mer du vill tillägga?

- Som alla andra hoppas jag att vi att snart kan återgå till en lite mer normal tillvaro. Jag saknar att inte kunna åka till Sveriges Manchester.

Kontakt

Fler nyheter från CKS

Tre studenter som sitter på en brygga vid Motala Ström

CKS välkomnar höstens praktikanter

Nu är höstens praktikanter på plats på CKS. Tre studenter från masterprogrammet i statsvetenskap och strategisk samhällsplanering ska under hösten arbeta tillsammans med forskare på CKS i olika projekt.

en man på en stege vid en röd stuga med flera stegar resta mot fasaden

Bygg- och bogemenskaper – svaret på stora samhällsutmaningar?

Med en befolkning som blir allt äldre står Sverige står inför flera olika utmaningar. En ny rapport från CKS visar att bygg- och bogemenskaper skulle kunna vara en del av svaret på några av våra största samhällsutmaningar.

Porträttbild på en kvinna utomhus med en tegelbyggnad i bakgrunden

CKS-forskare huvudtalare på EDAY 2024

Den 29 maj går EDAY 2024 av stapeln, en återkommande mötesplats för lokala, regionala och nationella aktörer inom energi- och miljöområdet. En av huvudtalarna är Brita Hermelin, professor i kulturgeografi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS

Senaste nytt från LiU

Erik Slottner framför superdator med texten Berzelius

LiU – ett lätt val för ministerns budgetpresentation

När regeringens budgetproposition skulle presenteras runt om i landet var valet inte svårt för civilminister Erik Slottner (KD). För den tidigare LiU-studenten blev det ett kärt återseende och som bonus en förevisning av Sveriges största superdator.

Två män och en kvinna diskuterar framför en skärm

Maskininlärning kan ge klimatet en chans

Maskininlärning kan hjälpa oss att upptäcka nya mönster och bättre ta oss an klimatkrisen. Forskare från hela världen möts på LiU med målet att hitta och fördjupa samarbeten inom detta område.

Sofia Nyström och Henrik Nordvall framför ett fönster som återspeglar en blå himmel.

Ny kurs tar UFO-frågan på allvar

UFO – från foliehatt till forskningsämne. Så heter en fristående kurs som startar vårterminen 2025 vid Linköpings universitet. Den ska närma sig UFO-frågan på ett seriöst sätt och samtidigt vrida och vända på frågan om vad kunskap och sanning är.