05 februari 2021

CKS nya styrelse leds även under 2021 - 2023 av Anders Hedeborg från Vadstena kommun. Den nya styrelsen tillträdde i januari. Den nygamla ordföranden ser fram mot ytterligare tre spännande år med CKS.

Grattis till omvalet som ordförande för CKS styrelse! Vad är det som gjort att du vill fortsätta i tre år till?

- Det är givande att vara del av en styrelse med ett stort engagemang när det gäller att utveckla och förbättra vårt samhälle. Den kunskap och erfarenhet som finns i styrelsen bidrar till mycket stimulerande möten och samtal mellan politik och akademi som är till nytta för verksamheten på CKS, säger Anders Hedeborg.

- Ambitionen att vara ett nationellt – och internationellt – centrum för kommunstrategisk forskning är mycket viktig och tilltalande. I en tid av faktaresistens, desinformation och rena falsarier krävs mer av såväl forskarna som politikerna. Det är i den skärningspunkten CKS blir det strategiska centrum vi vill vara.

Vilka frågor tycker du är viktiga för CKS och styrelsen att sätta fokus på de närmsta åren?

- Jag ser ett jobb framför mig där styrelsen ska stärka sina strategiska diskussioner. Vi behöver se utvecklingen på lite längre sikt för att se vilka krav och förväntningar vi kommer att möta de närmaste tio åren. Här tror jag att CKS behöver ännu mer av omvärldsanalys, bredare kontakter och profilering.

CKS styrelse leds av nio ledamöter och åtta ersättare. Fem av ledamöterna och fyra ersättare företräder CKS samarbetskommuner, övriga styrelsemedlemmar företräder Linköpings universitet.

Mer information om CKS styrelse

Kontakt

Fler nyheter från CKS

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.