Nyheter som ger dig en inblick i Barnafrids arbete med att samla och sprida kunskap om våld och övergrepp mot barn och unga.
Tre frågor till Hilda Lundgren-Ramsten om Förstärkningsteam Heder Förstärkningsteam Heder i polisregion Stockholm är speciellt duktiga på att utreda hedersrelaterat våld. Vid misstanke om att ett ärende har en koppling till heder markeras det i polisens system, varpå förstärkningsteamet tar kontakt med utredaren.
Var med och bidra! Barnafrid ska varje år rapportera in angelägna utvecklingsområden inom fältet våld mot barn till regeringen. För oss är det viktigt att samla in återkoppling brett från yrkesverksamma som möter barn.
Barnafrid deltar på Kvinnofridskonferens I augusti arrangeras Kvinnofridskonferensen där deltagare från myndigheter, regioner, kommuner och länsstyrelser samlas för att lyssna på föreläsningar om myndigheternas arbete mot mäns våld mot kvinnor, metoder, arbetssätt samt ny forskning.
Forskningskonferensen "Från akademin till praktiken" sammanfattad Inför sommaren har Barnafrid publicerat en sammanfattning av den myndighetsgemensamma forskningskonferensen om hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning av flickor och kvinnor. Konferensen ägde rum i Linköping den 30 maj 2023.
Barnafrid deltar på Barnrättstorget i Almedalen 2023 Direkt efter midsommar åker Barnafrid till Gotland för att uppmärksamma barns rättigheter tillsammans med tio andra organisationer och myndigheter på Barnrättstorget.
Myndighetsgemensam forskningskonferens om hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning av flickor och kvinnor Den 30 maj anordnar Barnafrid vid Linköpings universitet, Jämställdhetsmyndigheten och Åklagarmyndigheten en gemensam konferens med fokus på forskning om hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning av flickor och kvinnor.
Barn och unga med sexuella beteendeproblem Sexuella övergrepp innebär ett stort lidande för den som utsätts. Barn kan utsättas för övergrepp av vuxna men också av andra barn och unga. Senare i år lanserar Barnafrid en digital utbildning om barn och unga med sexuella beteendeproblem.
Utbildningsdagar om hedersrelaterat våld och förtryck för landets barnahus Barnafrid anordnade två utbildningsdagar om hedersrelaterat våld och förtryck och könsstympning för landets barnahus. En blandning med föreläsningar och ett fiktivt scenario skapade förutsättningar för att fördjupa sina kunskaper i ämnet.
En uppväxt fri från våld Den 18 januari lämnade utredningen ”En uppväxt fri från våld” sitt betänkande till regeringen. Utredningen har haft i uppdrag att ta fram en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn
Starta året med ny kunskap och inspiration Med Barnafrid kan du uppdatera dina kunskaper och få ny inspiration till ditt arbete. Vi startar året med flera digitala och kostnadsfria föreläsningar.
"Barn är inte mini-vuxna" Det säger professor Laura Korhonen, som leder en studie som syftar till ökad kunskap om psykisk hälsa bland barn på flykt. En studie som får stöd från Janna Cocozzas stiftelse för barnmedicinsk forskning, 2022.
Vanliga missförstånd om barnfridsbrottet Det är numera straffbart att låta barn bevittna vålds- och sexualbrott mellan närstående. Efter ett år med den nya lagstiftningen råder fortfarande en hel del missförstånd när det gäller tillämpningen av lagen. Vi reder ut frågetecknen.
Med fokus på barns rättigheter på skyddat boende I två år har Barnafrid deltagit i projektet Efter våldet för att ta fram en arbetsmodell för att stärka och säkra rättigheter för barn i skyddat boende. Nu är det snart dags att redovisa resultatet.
5,2 miljoner till forskning om psykisk hälsa hos barn och unga på flykt Forte har tilldelat Barnafrid 5.2 miljoner forskningsprojektet Den långa resan för att vidare undersöka psykisk hälsa, resilience och deras determinanter hos barn och unga på flykt.
Basprogram om våld mot barn uppdateras Att ha kunskap om olika typer av våld mot barn och unga ökar möjligheterna att reagera på signaler och att våga agera. Barnafrid uppdaterar Basprogram om våld mot barn gentemot nya regelverk och forskning, för att kunskap faktiskt gör skillnad.
Utbilda dig hos Barnafrid i höst Barnafrid vill att alla som arbetar med barn ska ha kunskap om våld och traumatisering för att kunna upptäcka, bedöma och agera. Under hösten arrangeras flera evenemang och utbildningsinsatser för yrkesverksamma som i sitt yrke möter barn.
Barnafrid på Almedalsveckan 2022 Barnafrid deltar med ett digert program under Almedalsveckan. Våra seminarier tar bland mycket annat upp barnfridsbrottet, barns rätt till stöd efter Barnahus och frågan om vad som hjälper barn på flykt.
Ny lag bekämpar hedersförtryck En ny lag som kallas hedersförtryck börjar gälla 1 juni 2022. Med den stärks Sveriges möjligheter att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.
Nätverksträff för socialtjänsten Den 19 maj anordnade Barnafrid den första nätverksträffen inom det nystartade programområdet för socialtjänsten. Denna gång med fokus på socialsekreterare inom myndighetsutövning.
Socialstyrelsens dödsfallsutredningar Socialstyrelsen genomför utredningar av vissa fall när ett barn har blivit grovt misshandlat av en närstående eller har dödats. Vi bjöd in Moa Mannheimer, Socialstyrelsen, för att i ett webbinarium berätta om slutsatserna i den senaste rapporten.
Tillsammans för en fredad uppväxt fri från våld Socialtjänsten har en viktig roll i att barn och unga skaväxa upp under trygga förhållanden och få en uppväxt fredad från våld. Under våren startar Barnafrid upp ett nätverk för socialtjänsten där fortbildning och erfarenhetsutbyte står på schemat.
Barnafrid lanserar utbildning i barnpsykiatrisk traumavård Behovet och efterfrågan av psykologisk hjälp och stöd efter trauma är fortsatt stor och kunskapsspridning därför angeläget. Barnafrid lanserar nu en digital utbildning i barnpsykiatrisk traumavård.
Utbilda dig hos Barnafrid i vår Barnafrid vill att alla som arbetar med barn ska ha kunskap om våld och traumatisering för att kunna upptäcka, bedöma och agera. Under våren arrangeras flera evenemang och utbildningsinsatser för yrkesverksamma som i sitt yrke möter barn.
LiU-doktorand får Stora Psykologpriset Erica Mattelin, doktorand på Barnafrid vid Linköpings universitet, tilldelas Stora Psykologpriset 2021. "Jag är väldigt stolt och glad", säger hon.
Barndomens trauman och konsekvenser i fokus for konferens Årets Barnafridskonferensen hålls digitalt den 26-27 januari. Den fokuserar på hur våld i tidig ålder påverkar människor genom livet – och vilket lidande och vilka samhällskostnader det innebär.
Stort stöd till barnmedicinsk forskning från Joanna Cocozzas stiftelse 2021 Åtta LiU-forskare och två gästprofessorer tilldelas anslag från Joanna Cocozzas stiftelse för barnmedicinsk forskning, 2021. Anslagen går till bland annat forskning om diabetes typ 1, psykisk ohälsa och risk för framtida fetma hos barn.
Nytt bedömningsstöd för hedersvåld Socialstyrelsen har utvecklat ett nytt bedömningsstöd för arbetet med barn och unga som misstänks vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Skolan - en viktig plats för att upptäcka och bemöta hedersrelaterat våld och förtryck Onsdagen den 15 september arrangerade Barnafrid en nätverksträff för förskola/skola och elevhälsa med temat vad behöver förskola och skola veta för att kunna upptäcka och bemöta hedersrelaterat våld och förtryck.
Utbilda dig hos Barnafrid i höst! Barnafrid vill att alla som arbetar med barn ska ha kunskap om våld och traumatisering för att kunna upptäcka, bedöma och agera. Under hösten arrangeras flera evenemang och utbildningsinsatser för yrkesverksamma som i sitt yrke möter barn.
Barnafridskonferensen 2022: Barns utsatthet i ett livsloppsperspektiv Den 26-27 januari 2022 bjuder Barnafrid in till Barnafridskonferensen. En konferens på temat: Barns utsatthet i ett livsloppsperspektiv – Prevention, tidiga insatser och samhällskostnader.
Nätverksträff ideella krafter Nätverket för ideella krafter drivs gemensamt av Barnafrid och Childhood. Till denna andra nätverksträff bjöd vi in Lena Larsson, kriminalinspektör på Nationellt it-brottscentrum.
Barnfridsbrottet blir lag Den 26 maj röstades regeringens proposition ”Barn som bevittnar brott” igenom av riksdagen. Detta innebär att det nu blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna våld mellan närstående.
Så ska barn och unga må bättre I maj publicerade Svenska Läkarsällskapet en kunskapssammanställning som ger förslag på hur barn och unga ska må bättre. Barnafrids centrumchef Laura Korhonen har bidragit i arbetet.
Föreläsning med Linn Pantzar om barnfridsbrottet I sommar förväntas det nya barnfridsbrottet träda i kraft. Vi bjöd in regeringens särskilda utredare att berätta om utredningens förslag och skillnaderna jämfört med regeringens proposition. Föreläsningen lockade närmare 800 deltagare.
När unga förgriper sig på andra barn och unga Sexuella övergrepp mellan barn och unga är ett svårt område. Nätverksträffen för Barnahus behandlade allt från kunskap om barns sexuella utveckling och vad som kan anses som avvikande, till hur rättsväsendet ser på dessa gärningar.
Bra betyg till Barnafrids uppdragsutbildning I en sammanställning över utvärderingar av Linköping universitets uppdragsutbildningar får Barnafrids "Att undervisa om våld mot barn" höga betyg av deltagarna.
Året som förändrade LiU Ett år efter utbrottet med covid-19 kan LiU:s medarbetare och studenter se tillbaka på hur snabbt man ställde om till digitalt läge. Restriktionerna är kvar, men nu går det att reflektera över vad som har hänt sedan mars 2020.
Yale-utbildning i stress-intervention på Barnafrid Barnafrid har hösten 2020 arrangerat en online-utbildning i CFTSI (Child and Family Traumatic Stress Intervention) i samarbete med Finland. Utbildningen vänder sig till personal som ger krisstöd till barn och deras omsorgspersoner.
Barnafrid arrangerar nätverksträff för ideella krafter Nu bjuder Barnafrid in ideella organisationer till en nätverksträff. Många våldsutsatta barn söker sig till verksamheter inom den ideella sektorn. Målet är att öka kunskapen om våld mot barn och unga.
Barnafrid talks om upptäckt av våld mot barn och om barn på flykt Den digitala föreläsningsserien Barnafrid talk inleder den 12 januari med docenten Ann-Charlotte Münger om svårigheter att upptäcka våld mot barn i förskolan, samt doktoranden Erica Mattelin om barn på flykt.
Dra lärdomar när barn dör eller misshandlas! Efter att ett barn dött eller skadats allvarligt måste utredningen fokusera på vad yrkesverksamma kan lära sig för framtiden. Det konstaterar professor emeritus Peter Sidebotham vid Warwick Medical school, UK.
Mycket kvar att göra trots ny lag mot hedersrelaterade brott Den nya lagstiftningen som trädde i kraft 1 juli har redan lett till flera beslut om till exempel utreseförbud för barn som löper påtaglig risk att föras utomlands för barnäktenskap eller könsstympning.
Nordiskt samarbete för bättre implementering av TF-KBT Nordiskt samarbete för att förbättra implementeringen av TF-KBT Barnafrid har tagit initiativ till ett nordiskt nätverk med personer och institutioner i våra grannländer som utbildar i TF-KBT.
Viktiga budskap på nätverksträff Fråga barnen om de har utsatts för våld. Och ge dem extra tid. Det var några av de budskap som forskaren Rikard Tordön lyfte på Barnafrids första digitala nätverksträff för elevhälsa den 2 september.
H.M. Drottningen: Gå den digitala utbildningen om våld mot barn! Det digitala basprogrammet om våld mot barn är nu i gång. Den lanserades med en webbsänd invigning. Hennes majestät Drottning Silvia skickade en digital hälsning och uppmanade alla yrkesverksamma som möter barn att gå utbildningen.
Barnafrid i internationell insamling av yrkesverksammas erfarenheter kring coronakrisen Hela världen efterfrågar mer kunskap om vilka effekter covid-19 har på barns välbefinnande. Barnafrid är partner i ett globalt initiativ där yrkesverksamma som möter barn anonymt kan samla in covid-relaterade erfarenheter.
Ny kurs för lärare om våld i nära relationer Nu finns en webbaserad kurs för dig som ska utbilda universitets-/högskolestudenter i det nya examensmålet – att visa kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen ges med fokus på barns våldsutsatthet.
"Du måste veta var du ska titta" Coronakrisen kan öka risken för att barn utsätts för våld och andra övergrepp. Nu digitaliseras utbildningar i psykiatrisk traumavård, så att fler kan gå dem. Läs intervjun i Dagens Medicin.
Barnafrid 5 år Den 17 juni, 2015 beslutade regeringen att tilldela Linköpings universitet uppdraget att samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn.
Avhandling om barn i samhällsvård Den 5 juni disputerade Rikard Tordön, Barnafrid, med sin avhandling om hälsa, upplevt stöd och skolprestation bland barn i samhällsvård.
Ny utbildning i att undervisa om våld mot barn Barnafrid ger uppdragsutbildningen ”Att undervisa om våld mot barn i universitets- och högskolans utbildningar” (3 hp).
Barnafrid i globalt webbseminarium om våld mot barn under coronakrisen Den 13 maj anslöt sig nästan 1 000 personer från 130 länder till ett globalt webbseminarium om att bekämpa våld mot barn under covid-19-pandemin. Barnafrids programchef Maria Schillaci var en av talarna.
Uppdrag psykisk hälsa samlar info for vuxna barn och unga Barn och ungdomar behöver en trygg grund i hemmet. Men de har också ofta frågor och funderingar som de vill dela med andra. Uppdrag Psykisk Hälsa samlar information som både vuxna och unga kan ha nytta av under pandemin.
Vanliga frågor när en nära anhörig har avlidit Barn förstår död och förlust olika beroende på ålder och mognad. Här är svar på några vanliga frågor som kan komma när en nära anhörig dör.
Barn som förlorar en nära anhörig Barn kan drabbas svårt om en nära anhörig dör efter en oväntad allvarlig sjukdom. Sorg i samband med covid-19 riskerar att bli en komplicerad och smärtsam process eftersom restriktioner för pandemin också påverkar avskedet.
Barns krisreaktioner vid oväntade dödsfall och svår förlust Barn reagerar olika beroende på bland annat ålder om en nära anhörig dör efter en till exempel oväntad allvarlig sjukdom. Därför skiljer sig också behoven hos olika barn i sorg.
Har våld mot barn ökat under pandemin? Brist på aktuell och vederhäftig statistik gör det svårt att säga om våld mot barn ökar eller minskar under pandemin med covid-19. Med dåligt underlag riskerar vi prioritera fel, skriver professor Laura Korhonen och psykolog Erica Mattelin.
Barn kan bli en riskgrupp i coronakrisen Det går inte att bygga upp ett kunskapscentrum under en kris. Då måste det redan finnas på plats. Barnafrid vid Linköpings universitet spelar en viktig roll i att samla och förmedla kunskap om barns utsatthet under coronakrisen.
Barnafrid får nytt uppdrag för att digitalisera kompetensutveckling Barnafrid vid Linköpings universitet får ett statligt stöd på tre miljoner kronor för att digitalisera och tillgängliggöra kompetensutveckling inom psykiatrisk traumavård för barn och unga.
Barnafrid deltar i Jämställdhetsmyndighetens corona-uppdrag Jämställdhetsmyndigheten ska utveckla arbetssätt för att kommuner ska kunna sprida information om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld anledning av utbrottet av covid-19. Barnafrid deltar i arbetet.
Barnafrid välkomnar beslut om Lex Lilla hjärtat-utredning En särskild utredare ska se över hur principen om barnets bästa kan stärkas i samband med bedömning av tvångsvård enligt LVU.
Barnafrids utredare i UR-program om coronakrisen Poa Samuelberg, psykolog, psykoterapeut och utredare på Barnafrid, deltog nyligen i Utbildningsradions serie ”Stilla din oro i kristid”. I programmet berättar hon om hur kriser påverkar barn, och hur man kan agera som vuxen.
Olika råd i coronakrisen Läs om coronaviruset i pictogram, Barnombudsmannens information eller tips från statens medieråd. Här är länkar till olika verksamheter riktade mot barn.
Stora luckor i forskning om kvinnor som förövare Nyligen rapporterade Sveriges Radio P1:s Kaliber om kvinnliga förövare som utsätter barn för sexuella övergrepp. En kunskapssammanställning som Barnafrid gjorde på uppdrag av ECPAT visade på stort behov av forskning inom området.
Låt barnkonventionen bli vägledande i pandemin Det behövs en konsekvensanalys som klarlägger risker och fastställer förebyggande åtgärder från ett barnperspektiv, skriver Laura Korhonen, centrumchef för Barnafrid.
Barnafrids verksamhetsberättelse 2019 Under året 2019 har Barnafrid funnits med på många olika arenor, både svenska och internationella. Här är verksamhetsberättelsen från 2019.
Konferenser och träffar flyttas fram På grund av coronavirusets spridning måste vi anpassa vår verksamhet. Barnafrid flyttar därför merparten av planerade konferenser och träffar till hösten, eller ställer om till online.
Att prata med barn om coronaviruset Som vuxen är det viktigt att du är tillgänglig. Barn kan behöva extra uppmärksamhet och ha behov av att prata om sin oro och sina funderingar.
Digital plattform om utsatta barn och covid-19 Det globala partnerskapet End violence against children varnar för coronaviruset effekter på barnens sociala situation, på sin nya, digitala plattform om coronakrisen.
Råd till yrkesverksamma under coronakrisen Corona-krisen riskerar att drabba barn på olika sätt, exempelvis när vården är hårt pressad. Här är några råd om inför den tuffa utmaning som du kanske har framför dig i ditt arbete med att möta utsatta barn.
Barnafridskonferensen i korta drag På Barnafridskonferensen 2020 i Linköping delades mycket kunskap om barns utsatthet, med barnkonventionen som en röd tråd. Här är ett axplock ur föredragen.