Nyheter som ger dig en inblick i hur Linköpings universitet samarbetar med det omgivande samhället för att sprida och nyttiggöra kunskap och främja en hållbar samhällsutveckling.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Deras projekt måste hålla för en rymdfärd

Swedish space corporation gav LiU-studenterna drömuppdraget: Utveckla en trycksäker apparat. Som innehåller ett experiment. Och som ska skjutas ut i rymden.

Två kvinnliga studenter vid arbetsbänk, demonterar lampa.

Studenterna granskar Ikeas produkter

Ta isär några Ikea-produkter och dokumentera möjligheten att laga, byta ut och återbruka delarna. Det är en del av ett forskningsprojekt där LiU-studenterna får samarbeta med den svenska möbeljätten.

En man i blå kavaj och ljusblå skjorta som sitter vid ett bord och ler

Nyskapande halvledarforskning från LiU till Silicon Valley

LiU-alumnen och doktoranden Ivan Martinovic bytte ut vintern mot varmare breddgrader och reste till Silicon Valley. Han representerar LEAD-bolaget Polar Light Technologies som har fått en plats i Berkeley SkyDeck´s eftertraktade acceleratorprogram.

Fyra personer vid ett bord tittar mot kameran

Här utvecklar de digitala lösningar för e-hälsa

LiU:s tvärvetenskapliga satsning på e-hälsa är här för att stanna. Här arbetar studenter från medicinska och tekniska fakulteten tillsammans för att utveckla digitala lösningar. En miljö där olika perspektiv, bakgrunder och tankar möts.

Forskare interagerar med en social robot.

De undersöker om en robot kan väcka barns läslust

Forskare på Linköpings universitet undersöker om en läsrobot kan öka läslusten hos fjärdeklassare. Det tvärvetenskapliga projektet förenar forskare inom teknik, kognition och pedagogik och genomförs i samverkan med Utbildningskontoret i Norrköping.

Två kvinnor i samtal bakom en stor glasvägg med ordet Dospace.

LiU utbildar 1600 yrkesverksamma i AI och digital kompetens

Nu får östgötska företag chansen att öka sin digitala kompetens i ett nytt regionalt utbildningsprojekt. – Vårt mål är att höja företagens kompetens och öka företagens konkurrenskraft, säger projektledaren Cecilia Stevrin från Linköping Science Park.

Ny donation expanderar psoriasisforskningen

Ingrid Asp har bidragit till att LiU kunnat bygga upp psoriasisforskningen vid universitetet, från ingenting till stora framgångar. Nu ger hon ytterligare fem miljoner som kommer att ta forskningen till en helt ny nivå.

Qualcomm lyfter studenter med nytt stipendium

Qualcomm stärker sina band till Linköpings universitet. Genom ett nytt stipendium vill teknikföretaget uppmuntra civilingenjörsstudenter att förverkliga idéer och utveckla sina kunskaper.

LiU ligger bakom webbportal för bättre studenthälsa

Nu lanseras studenthälsa.se – en webbportal som ska hjälpa alla studenter i Sverige till ett bättre mående. LiU förvaltar samordningen av innehållet på sajten som tagits fram tillsammans med Stockholms universitet och UHR.

Studenter med litet flygplan bygg i verkstaden på LiU.

Motorn började brinna - men studenterna tog priset

Trots en rad motgångar tog masterstudenterna en titel i den stora flygtävlingen SAE Aerodesign i Brasilien. Nu satsar LiU på återkommande studentprojekt i att tävla med små fjärrstyrda flygplan.

En person på en skördetröska.

Nu väntar nästa steg för Agtech 2030

Agtech 2030 (Numera Agtech Sweden), som koordineras av Linköpings universitet, har fått Vinnova-finansiering för tre nya år. Nästa etapp för att utveckla innovationer väntar – bland annat hur man kan överföra rymdteknik till jordbruket.

Samverkan vid Linköpings universitet