Nyheter som ger dig en inblick i hur Linköpings universitet samarbetar med det omgivande samhället för att sprida och nyttiggöra kunskap och främja en hållbar samhällsutveckling.
Viveka Adelswärd ger miljoner till internat för doktorander Viveka Adelswärds egen doktorandtid är inspirationen när hon donerar fyra miljoner kronor till Linköpings universitet. Målet är att i liten skala återskapa en miljö och en stämning från förr.
LiU-studenter ska tävla i Brasilien Tänk dig en vecka i Brasilien. Solen, stränderna – plus en global lastbilstillverkare som vill att du löser ett problem inom logistik och hållbarhet. Ungefär så blir vårterminen för två LiU-studenter.
Klena muskler kopplade till ökad risk att dö vid fettlever Övervikt och stillasittande bidrar till att allt fler får fettlever. Det finns behov av att tidigt hitta dem som löper risk att utveckla följdsjukdomar. Enligt en ny studie kan dålig muskelhälsa vara en riskmarkör för detta.
Donation gör att studenter kommer närmare bilindustrin Linköpingsföretaget ACTIA Nordic donerar en klassuppsättning av sin egenutvecklade telematikplattform till civilingenjörsutbildningen vid campus Norrköping.
Magnus Berggren får medalj av Norrköpings kommun Norrköpings kommun delar ut sin hedersmedalj Honoris Causa – S:t Olofsmedaljen till Magnus Berggren, professor i Organisk elektronik vid Linköpings universitet. Han tror på fortsatta framgångar på LiU, men ser ett orosmoln.
39 miljoner till forskarskola om rättvis klimatomställning Forskarskolan Just Transitions med fokus på ledning och organisering för en rättvis klimatomställning beviljas 39 miljoner kronor under fem år av det statliga forskningsrådet Formas. Flera doktorandtjänster går att söka redan nu.
Sonifiering för starkare konstupplevelser I ett projekt har kända nordiska konstverk förstärkts med nyskrivna låtar av olika artister. Musiken har skapats efter att LiU-forskaren Niklas Rönnberg avkodat konstverken genom musikalisk sonifiering.
Satsningen växer – nu får även elever på gymnasiet hjälp av LiU-studenter Det framgångsrika mentorsprogrammet LuMiNK växer. Nu får även gymnasieelever möjlighet till hjälp och inspiration av LiU-studenter. En mentor i det nya pilotprojektet är studenten Pedram Abbasnejad – som själv var elev i LuMiNk när det startade.
Skolors intagning segregerar elever Olika intagningsregler till gymnasieskolan påverkar segregationen bland eleverna. Effekten är mindre än för andra faktorer, men ändå tydlig. Det visar en ny studie skriven av forskare vid Linköpings universitet.
Asylkommissionen har granskat migrationspolitikens konsekvenser Familjer som splittras och människor som hamnar i limbo. Asylkommissionen har kartlagt migrationspolitikens konsekvenser. Nu avslutas projektet, men LiU-professor Anna Lundberg hoppas att de samarbeten som startats ska leva vidare.
LiU delar med sig av digital kunskap till lärare från Ukraina Digitala verktyg är avgörande för att bedriva undervisning i Ukraina under pågående krig. Det menar Tetiana Kuvaieva, lärare från Ukraina, som deltog när LiU-projektet EMDIAC arrangerade nätverksträff med fokus på digitalisering och digitala verktyg.
LiU-doktoranden ligger bakom spelsuccén LiU-doktoranden Fredrik Präntare ligger bakom Linköpingsbolaget Pugstorm som gör global succé med spelet Core Keeper. "Redan när jag läste till civilingenjör satt jag varenda timme utanför plugget och gjorde egna projekt", säger han.
Här finns framtidens utbildningsbehov Det finns ett stort behov av fler utbildade pedagoger och näst intill alla yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården. Det kommer även bli brist på arbetskraft inom vissa teknikområden. Det visar en LiU-rapport om framtida behov på arbetsmarknaden.
12 miljoner kronor till LiU-forskning om barncancer Sex olika forskningsprojekt inom barncancerområdet vid Linköpings universitet får totalt 11,7 miljoner kronor från Barncancerfonden.
AIDA - en femåring med världen som arena På bara fem år har AIDA blivit en självklar nationell arena för forskning och innovation inom medicinsk bildanalys. Verksamheten i Linköping har fått stor betydelse för att främja AI-teknik inom sjukvården.
Så kan plaggen ändra storlek - uppfinningen föddes på LiU Han kom till Linköpings universitet med drömmar om att revolutionera textilbranschen. Under sina ekonomstudier träffade Sam Issa LiU-forskare och deras samarbete landade i en uppfinning – en smart tråd som gör att plagg kan ändra storlek.
Alla ska ha möjlighet att plugga vidare Arbetsmarknaden skriker efter välutbildad arbetskraft men ändå tvekar många ungdomar inför att plugga vidare. LiU, Region Östergötland och länets kommuner samarbetar för att få fler att söka. Att bjuda in åttondeklassare har visat sig vara en succé.
LiU svetsar Ukraina lite varmare Krig och minusgrader med en stor del av elförsörjningen utslagen – julen i Ukraina kommer att bli en prövning för många. Ett ljus i mörkret är de kaminer som LiU-studenter svetsat samman i M-verkstan och som kommer att sprida livsviktig värme.
Proffs på pitch Annorlunda, roligt och givande – så beskriver en av studentgrupperna vid InGenious sin kurs där de jobbar kreativt och tvärvetenskapligt för att lösa ett verkligt problem som finns på marknaden.
Nya NAISS: Vassare organisation för superdatorer i Sverige SNIC blir NAISS vid årsskiftet när LIU får ansvaret för en ny organisation för superdatorer och storskaliga beräkningar i Sverige. ”Vårt absolut största nationella åtagande”, säger LiU:s vicerektor Matts Karlsson.
Ceremoniell utdelning av Campus Norrköping-stipendier Vid årets utdelning uttryckte flertalet studenter att den största behållningen med stipendium är att få bekräftelse, att bli sedd och utvald. Men såklart mottogs även prispengarna med glädje.
Serieforskaren: "Det är det främsta sättet att gestalta en historia" Fascinationen för serietidningar har levt med LiU-forskaren Robert Aman sedan femårsåldern. Nyligen fick han Svenska serieakademins Adamson-diplom där motiveringen höll fram hans bok ”När Fantomen blev svensk” som en blivande klassiker.
Att föra hybrid-AI framåt tillsammans Nyligen samlades forskare från hela världen vid LiU för att nätverka genom seminarier, aktiviteter och vardaglig interaktion under en så kallad fokusperiod. Allt med målet att samarbeta och hitta nya sätt att bedriva forskning inom hybrid-AI.
Samarbete maxar potentialen hos AI I en nära framtid kan autonoma drönare och ”robothundar” utföra räddningsaktioner. Men full autonomi ligger långt in i framtiden för den här typen av system. Därför är ett fungerande samarbete mellan människa och maskin avgörande.
Han räddar skogen med AI-verktyg Angrepp av skadeinsekten granbarkborre förstör stora skogsområden varje år och kostar svenska skogsindustrin flera miljarder kronor. Det, och andra skador på skogarna, vill alumnen Markus Drugge och hans Arboair komma åt med AI-driven bildanalys.
Ny teknik ska säkra framtidens skördar Katastrofer och klimatförändringar ställer lantbrukarna inför monumentala utmaningar samtidigt som de ska föda en alltjämt växande befolkning. Men med hjälp av högteknologiska lösningar kan framtidens matproduktion öka på ett hållbart sätt.
Masterstudent prisas för forskning om trafikflöden Akshay Gurudath får Christer Gilén-stipendiet för sitt examensarbete i statistik och maskininlärning. I sin uppsats presenterar och jämför Akshay modeller han byggt för att förutsäga positioner för fotgängare, cyklister och självkörande fordon.
Hon antog utmaningen att skapa klimatneutrala campus Hur kan campus bli klimatneutrala? Studenter från olika delar av Europa möttes för att ta sig an frågan i den första ECIU Strategic Challenge. En av dem var Juliane Maria Kraskes från masterprogrammet Science for Sustainable Development.
Från LiU till Nya Zeeland – och tillbaka igen Kan en jobba med blockbusters på ett av de främsta företagen i världen inom grafik efter att ha studerat vid LiU? Absolut, den resan har 27-åriga alumnen Rebecca Cedermalm redan hunnit med. I veckan föreläser hon på LiU Game Conference.
Uppsats om ecodesign blev bästa exjobbet En uppsats om miljöanpassning av produkter och miljödriven produktutveckling ger Alice Landin och Angelica Reyes ett av Christer Gilén-stipendierna 2022. ”En överraskning och väldigt kul”, säger vinnarna som också ger tips om en riktigt bra uppsats.
LiU-doktorand får Gunnar Engström-stipendiet LiU-doktoranden Giacomo Carraro tilldelas ABB:s Gunnar Engström-stipendium på 150 000 kronor för sin forskning kring ökad och bättre produktion av biogas.
"Det är absolut inte i linje med vad vetenskapen säger" Sju personer från Linköpings universitet är på plats under FN:s klimattoppmöte i Egypten. På förhand kommer mycket fokus ligga på anpassningsfrågor, tror LiU-forskaren Mathias Fridahl.
Så tar LiU-forskare hem stora forskningspengar Att ro större forskningsbidrag i hamn är viktigt för nya genombrott. Var envis, ge inte upp och låt idéerna mogna. Det var några råd från etablerade till yngre forskare vid Grantee Celebration Event.
LiU-spinoffs bland "bästa startups 2022" Tidningen NyTeknik listar årligen de 33 bästa och mest lovande startup-företagen i Sverige, i den så kallade “33-listan”. I år finns två bolag med starka band till LiU med, ArgusEye och Grafren.
LiU utvecklar neutronoptik till instrument för ytforskning Världens mest kraftfulla forskningsanläggning för neutronstrålning, EES, kan få nya instrument. Vetenskapsrådet ger anslag för två förstudier för framtida instrument. LiU-forskare kommer att utveckla optiken som riktar neutronstrålen mot proverna.
LiU-alumn blir ny civilminister LiU-alumnen Erik Slottner (KD) tar plats i statsminister Ulf Kristerssons nya svenska regering. Erik Slottner blir ny civilminister med ansvar för samarbetet med kommuner och regioner.
LiU bekämpar cyberbrott med masterprogram Företag och samhälle utsätts för allt fler cyberbrott i takt med den pågående digitaliseringen. Experter behövs för att skydda samhället. Därför startar Linköpings universitet ett masterprogram i cybersäkerhet hösten 2023.
Skolklasser lånade LiU-forskare: "Gensvaret var fantastiskt" Under vetenskapsfestivalen ForskarFredag kan skolor få låna forskare till sina klassrum. Henrik Pedersen var en av åtta LiU-forskare som nappade och besökte allt från årskurs två till gymnasielever.
Lena Miranda blir hedersdoktor vid LiU Lena Miranda, vd för Linköping Science Park, blir hedersdoktor vid LiU. Hon hedras tillsammans med möbelformgivaren Åke Axelsson och de internationella forskarna Lucy Henry, Barbara Riegel och Arnold Tukker i november 2022.
Framtidens supersnabba 6G-nät i fokus Knappt har 5G blivit verklighet, då frågan om vad 6G kommer att innebära ställs. Det var utgångspunkten då 2022 IEEE SPS - EURASIP Summer School arrangerades vid Linköping universitet.
Internationellt fyrpartssamarbete redo för start Ett unikt fyrpartssamarbete mellan Linköpings universitet, Washington State University, Saab och Boeing är redo att ge 21 LiU och 21 WSU-studenter möjlighet till ett innovativt utbyte inom ingenjörsvetenskap och naturvetenskaplig datoranvändning.
Vetenskaplig visualisering möter konst Filmen”Omnejd” är ett nytt uppslukande konstverk som skapats av konstnärer och forskare med hjälp av avancerad visualiseringsteknik. Konstverket visas på Visualiseringscenter C och utgår från naturen och omgivningarna kring Norrköping.
Reglerteknik firar 100 och ser framåt 100 doktorer på 40 år – det är det imponerande resultatet för avdelningen för Reglerteknik på institutionen ISY. Det firades med återträff och återblickar, men också med insikten att reglerteknik är en spetsteknik som i hög grad behövs i framtiden.
"Alla barns rättighet att få veta vad de ska vara med om" Som liten rymde hon från sin egen operation på grund av rädsla. I över 25 år har sjuksköterskan Gunilla Lööf kämpat för barnens rätt till förberedelser inför mötet med sjukvården. Årets alumn har hjälpt tusentals barn med innovativa lösningar.
Årets alumner ger barn bättre vård och synliggör afrosvenskar i konsten Gunilla Lööf har i 25 år kämpat för barns rätt till bra förberedelser inför möten med sjukvården. Salad Hilowle arbetar för att människor med afrikanskt ursprung ska bli en självklar del av vår kulturhistoria. De är Årets alumner 2022 vid LiU.
"Konsten kan inte rädda världen - men den kan få oss att tänka nytt" Vilka syns och vilka syns inte i kulturhistorien? Den frågan ställer Årets alumn Salad Hilowle. Med sin konst synliggör han människor med afrikanskt ursprung i kulturhistorien. Han drivs av en osviklig tro på konstens kraft att få oss att tänka nytt.
Ökad konkurrenskraft genom flexibel industridesign Ny design handlar inte bara om att hitta en cool form, god användning eller nya funktioner. Det är också ett strategiskt verktyg för företag. Detta ämne handlade höstens första Lunchklubb om.
Praktisk samverkan: Studenter tar fram hjälpmedel för rullstolsburna Kom på, utveckla och bygg en produkt som hjälper personer med funktionsvariationer i vardagen. Det kan bli vad som helst, bara det är till nytta. Ungefär så löd uppdraget till studenterna på DPU-programmets kandidatkurs i våras.
Lättare för studenter att få bostad i Linköping: ”Ökat markant” Norrköping var sedan tidigare grönmarkerat. Nu får även Linköping, för första gången, grön färg i SFS bostadsrapport – vilket innebär att studenter erbjuds ett tryggt boende inom en månad.
Campus lyfte Norrköping ur krisen Campus Norrköping fyller 25 år. Ett kvarts sekel som betytt väldigt mycket för staden. "Efter ett otroligt tungt 1990-tal hittade Norrköping en framtidstro igen. I den vändningen är universitetet den absolut viktigaste faktorn".
Tre LiU-forskare ska snabbanalysera valet Tre forskare från LiU medverkar i ”Snabbtänkt – reflektioner från valet 2022”, ett unikt forskningssamarbete där närmare 100 forskare bidrar med reflektioner över årets val och valrörelse.
Elektronisk nos kan på sikt säkra rättsfallen Idag används likhundar för att hitta mänskliga kvarlevor vid exempelvis mord och naturkatastrofer. Men det finns både rättsliga och etiska problem. Därför utvecklar forskare vid LiU en elektronisk nos som ska kunna komplettera hundarna.
Biokonstruerad hornhinna kan ge blinda synen åter LiU-forskare har framställt ett implantat av kollagenprotein från grishud som efterliknar den mänskliga hornhinnan. I en pilotstudie återställde implantatet synen hos 20 personer med en sjukdom i hornhinnan, varav de flesta var blinda före åtgärden.
Fyra nya år för satsningen på ECIU University ECIU University, där Linköpings universitet är ett av 13 lärosäten som ingår, har fått nya pengar av EU och förlängs till 2026.
LiU-avknoppning tar in över 100 miljoner i riskkapital Tillverkaren av halvledarmaterial SweGaN AB, en avknoppning från LiU, har lyckats ta in 125 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas för att bygga en ny produktionsläggning, öka omsättningen kraftigt och anställa ny personal.
Studenter från hela världen möts på LiU Summer Academy "Det här är helt annorlunda, men också fantastiskt. Hemma i Brasilien går jag en ingenjörsutbildning i kemi men på Summer Academy i Linköping studerar jag ledarskap."
LiU-forskare bidrar till utveckling av försvarets pedagogik Fyra LiU-medarbetare har skrivit två kapitel i den nya upplagan av ”Lärobok Pedagogiska grunder”. Det är en viktig bok, ÖB lär alltid ha den i sin väska och den används flitigt inom Försvarsmakten.
De kan inte få nog av matte Det finns barn och ungdomar som tycker att matte är svårt. Sedan finns det de som älskar grafteori, kombinatorik, talteori och geometri så mycket att de åker på kollo för att fördjupa sig ännu mer – ett mattekollo, helt enkelt (fast avancerat).
Hennes donation möjliggör kunskapsinternat för doktorander I fyra dagar har 13 doktorander fått möjlighet att delta i ett givande kunskapsinternat med fokus på kommunikation och samhälle. Allt tack vare en donation från Viveka Adelswärd.
Sommarveckan på LiU ger ungdomar inblick i universitetsvärlden Under Sommarveckan får ungdomar prova på hur det är att vara student på LiU under några dagar. Campus Valla riggas upp med ett smörgåsbord av spännande aktiviteter för högstadieungdomar från hela Östergötland.
Alkohol: den enes njutning, den andres sjukdom De flesta brukar alkohol gör det utan att utveckla problem eller skador. Hos en minoritet utvecklas bruket på ett destruktivt sätt - vad som orsakar detta har länge gäckat forskarna. LiU-forskaren Markus Heilig har en del av svaren.
Medel till forskning om digitala infrastrukturers påverkan Samhället blir alltmer digitalt. Hur påverkar det människors uppfattningar och idéer om makt och suveränitet, gemenskap och medborgerligt inflytande? Det ska forskare studera i ett nytt projekt som får 4,3 miljoner kronor från flera finansiärer.
Europeisk flygsatsning landar i Norrköping Det står klart att Norrköping blir noden för en europeisk digital innovationshubb inom framtidens flyg och flygsystem. Finansieringen, cirka 30 miljoner kronor, fördelas över tre år med möjlighet till förlängning. LiU är en partner i projektet.
Viktigt anslag till Mattecoach på nätet Mattecoach på nätet får åtta miljoner kronor från Erling-Perssons stiftelse för de kommande två åren. Pengarna ska användas till att bredda verksamheten och anställa fler mattecoacher.
De ska skriva varningstext om farligt kärnavfall - ska förstås i 100 000 år Thomas Keating och Anna Storm har i uppdrag att lista ut hur man varnar människor eller andra levande organismer om 100 000 år för att det finns farligt kärnavfall på en särskild plats.
Tre forskningsprojekt får medel ur Norrköpingsfonden Tre forskningsprojekt får pengar ur Norrköpings fond för forskning och utveckling. Projekten ska utforska barns läsning med en läsrobot, visualisering av extrem värme i Norrköpings stadsmiljö och utveckling av en digital tvilling av staden.
Barnbok översätts på ryska och ukrainska: ”Fått ny innebörd” Efter att Ryssland invaderade Ukraina fick innehållet i en barnbok som tagits fram i ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet en helt ny innebörd för de inblandade. Nu har den spelats in som ljudbok på ukrainska, ryska och svenska.
Samverkan med industrin nyckeln till framgång Med akademi och industri i nära samverkande symbios skördas i framgångar som gynnar både näringsliv och samhälle. Forskare och företagspartners träffades på LiU inom ramarna för ELLIIT, ett strategiskt forskningsområde.
Från LiU till toppjobb på Stanford Karriären har tagit Gunilla Jacobson från kemistudier på Linköpings universitet till toppjobb på Stanford University. Ett Stanford hon bodde vid redan under några år som barn – och som präglat hennes livsresa.
LiU arrangerar världens största konferens om hockey analytics Visualisering av datadriven analys om vad som händer på och utanför isen blir allt viktigare inom ishockeyn. I juni arrangerar LiU tillsammans med Linköping HC den första upplagan av LINHAC - världens största konferens inom hockey analytics.
Högt flygande drönarforskning Drönare som levererar hjärtstartare och medicin i glest befolkade områden finns och fungerar, men hur ska obemannad trafik fungera i stora städer? Med hjälp av artificiell intelligens och visualisering ska UTM City visa vägen.
Studenter pitchade idéer för regionalt nätverk: ”Blir skarpt läge” Under rubriken ”Lite som Draknästet fast ändå inte” samlades ambassadörer från det regionala stödsystemet East Sweden Business Region, ESBR, för att ge feedback på innovativa idéer från LiU-studenter.
Cyberattacker: AI är brottsutredarens bästa vän i jakten på digitala bevis Cyberattacker blir ett allt större hot mot samhället. För brottsutredarna blir därför digitala bevis viktigare i jakten på kriminella. Och tekniken finns, inte minst på Linköpings universitet där AI är ett styrkeområde.
Att bli mamma som äldre eller som ensamstående förenat med risker Äldre kvinnor, ensamstående kvinnor och kvinnor som får barn med hjälp av assisterad befruktning har större risk att få en komplicerad graviditet och har högre sjuklighet. Malin Lindell Pettersson har tittat närmare på hälsan hos dessa grupper.
Äldre människors berättelser lyfts med nya tekniker Att berätta om sina minnen kan vara svårt. Forskare vill underlätta för äldre personer att dela sina minnen och samtidigt göra kultur till en del av vardagen. Det har de gjort bland annat genom en interaktiv bok, en utställning och en VR-upplevelse.
SM-veckan i Linköping startar i Studenthuset Sommarens SM-vecka i Linköping är mycket mer än bara tävlingar och LiU är en del av det stora arrangemanget. Under eftermiddagen den 24:e maj blir det föreläsningar och diskussioner i Studenthuset under rubriken Mötesplats SM-veckan.
LiU-professor: "Elektrifieringen hetast just nu" Elektrifieringen rusar fram som en stor och viktig del i omställningen mot utsläppsfria transporter. Snart kan långa elektriska godstransporterna rulla på vägarna, eldrivna pendelbåtar är på gång - precis som reguljära elflyg.
Nya material kan lösa energilagring Nya innovativa material kommer att spela en nyckelroll i den globala klimat- och energiomställningen. Vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet pågår flera lovande forskningsprojekt inom bland annat energilagring.
Äntligen Valborg på Borggården I år är det 50 år sedan Linköpings Studentsångare sjöng in våren för första gången. Nu, efter två år av pandemi, är det äntligen dags att åter samlas på Borggården för mösspåtagning, vårsång och tal av bland andra riksdagens talman Andreas Norlén.
Pär Svärdson - från LiU till Apotea Pär Svärdson, med dubbla examina från Linköpings universitet, är i dag en mångprisad entreprenör och grundare till de framgångsrika företagen Adlibris och Apotea. Allt började med att han insåg att studenter hade ont om pengar.
Stor donation lyfter aktuell historieforskning Att förstå vår historia är brännande aktuellt när kriget återigen rasar i Europa. Historieämnet på LiU får nu en rejäl injektion genom en satsning på två nya professurer i samtids- respektive lokalhistoria. "En historisk dag", sa Josefina Syssner.
Första internationella donationen Linköpings universitet har fått sin första internationella donation. Ingrid Bock, bosatt i USA, skänker pengar till professor Markus Heiligs internationellt framstående forskning om nya vägar att behandla beroendesjukdomar.
Film lyfter Teknikåttan – som föddes vid LiU Teknikåttan, där åttondeklassare mäter sina kunskaper i teknik, matematik och naturvetenskap, startades av Tekniska högskolan vid LiU 1993. Nära 30 år senare har tävlingen vuxit över hela Sverige med tiotusentals tävlande.
Välkommen till Wadströms Exploranation Laboratory Ett unikt LiU-laboratorium öppnas nu för vetgiriga och nyfikna unga som vill ha fakta på bordet, bortom alla larmrapporter och bruset av tyckanden i sociala medier. 9 april 2022 öppnas Wadströms Exploranation Laboratory för allmänheten.
Snickarmästare får Ingemars Lärarpris Han har varit lärare i nästan hela sitt liv. Att vara engagerad, bry sig och visa på möjligheter driver Leif Burman, snickarmästare och universitetslektor på Malmstens Linköpings universitet, som blir den andra mottagaren av Ingemars Lärarpris.
Så hanterar och analyserar du cyberhoten Sverige har digitaliserats oerhört snabbt. Att analysera och hantera cyberrisker är något som blir allt viktigare för alla samhällsfunktioner. Det är ett högaktuellt ämne som lyftes på Lunchklubben.
CKS fyller 25 år: "Vill positionera oss internationellt” I 25 år har CKS varit ett nav för forskning och samverkan kring kommunal och regional utveckling. I framtiden siktar forskningscentret på att fortsätta utveckla relationerna i Östergötland – men också flytta fram positionerna internationellt.
Banbrytande forskning i fokus på BME@LiU 2022 Årets konferens närmar sig. I år får publiken ta del av en hybrid där bredden inom medicinsk teknik fyller dagen.
Praktikplatsen öppnade nya karriärmöjligheter Mohammad Habibi Savadkoohi från Iran läser masterprogrammet Strategic Urban and Regional Planning vid LiU. Han ordnade själv en praktikplats på ett internationellt konsultbolag– ett drag som har öppnat många vägar för framtiden.
Miljoner till forskning efter första vinst för Sverige Strax innan årsskiftet kom beskedet – ett forskarteam delvis vid LiU belönades med förstapris i EIT Health Wildcard-tävlingen. Det är första gången som tävlingen vinns av ett svenskt lag.
AI kan hjälpa läkare arbeta snabbare - men tilliten viktig För att artificiell intelligens, AI, ska kunna göra nytta i vården måste människa och maskin kunna jobba effektivt ihop. En studie visar att läkare som får stöd av AI vid undersökning av vävnadsprover kan arbeta snabbare med bibehållen kvalitet.
LiU avbryter tills vidare samarbeten med Ryssland Utbildningsminister Anna Ekström uppmanade på onsdagen landets lärosäten att upphöra med alla kontakter och samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus.
Forskningsbaserad app ska underlätta återgång efter sjukskrivning En femtedel av befolkningen i Europa lever med långvarig smärta. LiU-forskare Mathilda Björk har studerat förhållandet mellan smärta och arbetsliv och hur digitala verktyg kan användas i återgång till arbetslivet.
Björn Alling ser nya möjligheter för att stärka NSC som superresurs Sedan november är han föreståndare vid Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet. Han hoppas att fler forskare ska börja nyttja superdatorernas resurser.
Entreprenörer i offentlig förvaltning - möjlighet eller hot mot demokratin? Offentlig förvaltning präglas traditionellt av byråkratiska normer. De senaste 20 åren har dock initiativrika entreprenörer efterfrågats alltmer. Något som driver utvecklingen framåt men som också riskerar att sätta demokratiska värden på spel.
LiU-studenter coachar gymnasieelever i svenska Linköping universitet samverkar med Katedralskolan i ett nytt projekt. En gång i veckan coachar lärarstudenter från LiU gymnasieelever i svenska. Under två timmar står dörren öppen - och alla frågor är välkomna.
Barndomens trauman och konsekvenser i fokus for konferens Årets Barnafridskonferensen hålls digitalt den 26-27 januari. Den fokuserar på hur våld i tidig ålder påverkar människor genom livet – och vilket lidande och vilka samhällskostnader det innebär.
Hållbara innovationer på kursen InGenious Hållbara förpackningar, återvinningskärl som hindrar panttjuvar och förpackningsmaterial som kan ersätta plast. Det var några av de idéer som nyligen pitchades av studenter på InGeniouskursen vid Linköpings universitet.
Kompetenscentrum för biogas – en tidig julklapp från Energimyndigheten Energimyndigheten har beviljat ansökan om en ny femårsperiod för Biogas Research Center. Linköpings universitet är värd för kompetenscentret där Sveriges Lantbruksuniversitet samt ett 50-tal företag och offentliga organisationer även ingår.
Stort stöd till barnmedicinsk forskning från Joanna Cocozzas stiftelse 2021 Åtta LiU-forskare och två gästprofessorer tilldelas anslag från Joanna Cocozzas stiftelse för barnmedicinsk forskning, 2021. Anslagen går till bland annat forskning om diabetes typ 1, psykisk ohälsa och risk för framtida fetma hos barn.
Precisionsmedicin till folket: Vinnova förlänger satsning En nationell satsning för att införa individanpassad vård och behandling, så kallad precisionsmedicin, får fortsatt finansiering. Linköpings universitet och Region Östergötland ingår i en av de sju noderna i Genomic Medicine Sweden.
LiU visar exploranation på världsutställningen i Dubai Mellan 12 och 18 december visar LiU och Visualiseringscenter C upp det nya konceptet Exploranation i den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Temat i visualiseringen är Rymden och jordens sårbarhet.
380 miljoner till träforskning inom WWSC Wallenbergstiftelsen anslår 380 miljoner kronor till träforskning i Wallenberg Wood Science Center, WWSC. Uppskattningsvis en fjärdedel av pengarna går till LiU, som driver programmet tillsammans med KTH och Chalmers. Målet: att bli främst i världen.
LiU leder projekt för digitaliserade byggplatser Formas har beviljat sex miljoner kronor till ett LiU-projekt om digitalisering av byggarbetsplatser. Projektet startar 1 december och sträcker över drygt två år.
Storsatsning på materialforskning för hållbarhet En miljardsatsning på forskning sker nu inom Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability, WISE, som ska leda till utveckling av hållbara och effektiva material för att lösa några av samtidens stora utmaningar. LiU är värduniversitet.
LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.
LiU-alumn föreläser på LiU Game Conference Samuel Blomqvist började bygga spel redan när han studerade vid LiU. Nu är han VD för ett spelbolag, som han grundat tillsammans med en studentkollega. I år kommer han att föreläsa på LiU Game Conference.
Framtidens demokrati kräver digital inkludering I ett samhälle där digital kompetens och tillgången till digital teknik är en förutsättning för inkludering finns det stor risk att demokratiska värden sätts på spel. Trots detta står en del av befolkningen helt utanför det digitala samhället.
Klimatsmart batteriteknik prisad på innovationstävling Ligna Energy AB, som är ett avknoppningsbolag från Linköpings universitet, har utsetts till en av två vinnare i innovationstävlingen Startup 4 Climate. Priset delades ut vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow som nyligen har avslutats.
Koll på levern utan stick Hur mår din lever? Nu kan vården dra nytta av decenniers forskning om hur magnetkamera kan användas för att överblicka levern – utan att behöva sticka i den.
Givarnas stöd till Studenthuset gör verkligen nytta Studenthuset myllrar åter igen av liv. Digimaker och Didacticum har rustat upp tekniken och kan nu erbjuda bättre och mer avancerad utrustning. Det har möjliggjorts av stöd från Studenthusets alla givare.
Lärdomar av pandemin på Helixdagen Fantastiskt, hemskt eller mitt emellan? Eller allting på en och samma gång? Distansarbete och dess konsekvenser stod i centrum för Helixdagen 2021. Med 200 anmälda forskare och praktiker slog arbetslivskonferensen nytt deltagarrekord i år.
LiU-doktorander får snabbast jobb Doktorander från Linköpings universitet toppar listan över disputerades etableringsgrad på arbetsmarknaden. Det visar en färsk rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Kreativt maraton för en bättre värld En spännande utmaning och ett bra sätt att knyta kontakter. Och dessutom en chans att visa vad man kan för framtida arbetsgivare. Se där, flera viktiga skäl att ställa upp i ECIU Creathon 13–14 november.
Forskning för lugnare klassrum Många lärare kämpar med att få till en lugn klassrumsmiljö. Nu medverkar Marcus Samuelsson i en rapport om hur lärare kan arbeta för att upprätthålla studieron i klassrummet.
Elever fick träffa och lära sig mer sig om robotar Vad är en robot och hur fungerar den? Kan man göra så att en människa litar på en robot? Det var några av frågorna som diskuterades när professor Ericka Johnson besökte låg och mellanstadieelever i Vångaskolan och Slaka skola.
LiU partner i New European Bauhaus Linköpings universitet har nu blivit partner i ett EU-initiativ där framtidens livsmiljöer ska designas. LiU är ett av Sveriges starkaste när det gäller designforskning och designutbildning.
"Det sexuella våldet är omgärdat av ordlöshet" Att få sätta ord på upplevelsen av våld är ett första steg för att kunna gå vidare i sitt liv, konstaterar Årets alumn Cecilia Bödker Pedersen. Hon är generalsekreterare på organisationen Storasyster som arbetar mot sexuellt våld.
Klimatförnekelse domineras av männen Kunskap om klimatförändringarna räcker inte för att hejda den globala uppvärmningen. Årets alumn är Martin Hultman, docent vid Chalmers tekniska högskola. Han leder världens första forskarnätverk för studier av klimatförnekelse.
Årets alumner ökar kunskap om klimatförnekelse och sexuella övergrepp Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare för Storasyster, kämpar för ett samhälle fritt från sexuellt våld. Martin Hultman, docent vid Chalmers, forskar om varför vi inte agerar starkare i klimatfrågan. De är Årets alumner vid LiU.
Flera LiU-föreläsare på hybridbokmässa Forskare från Linköpings universitet diskuterar ojämlika arbetsplatser, rösträtt, läsfrämjande, grönt kulturarv och utbildningens betydelse för inkludering på Bokmässan den 23–26 september. Två tidigare Årets alumner medverkar också.
LiU stöttar utsatta forskare Akademisk frihet är ingen självklarhet. Sedan juni 2021 är Linköping medlem i det internationella nätverket Scholars at risk. Nätverket hjälper akademiker som inte kan arbeta på grund av bland annat hot och förföljelse.
Cirkulär ekonomi i praktiken på Händelö LiU utvecklar biobaserad och cirkulär ekonomi genom en symbios mellan Händelö Eco-Industrial Park och Norrköpings kommun. Projektet är ett världsledande exempel i hur industrin och staden kan använda sina resurser och avfall i ett kretslopp.
Klimatsmart lantbruksrobot löser problemen En uppfinning av LiU-forskaren Per Frankelius och två lantbrukare i Sörmland kan bli ett viktigt steg för att elektrifiera lantbruket. På köpet minskar andra problem i jordbruket som hårt packade jordar, utsläpp och sämre skördar.
Smarta kameror – ett verktyg för bevarandebiologi Med hjälp av maskininlärning och smarta kameror ska Afrikas stora djur som noshörning, elefant, buffel och lejon lättare kunna övervakas i naturreservat. Bakom tekniken står forskare och studenter vid Linköpings universitet.
Ny metod mäter återtillverkningsbarhet av elprylar Kan man mäta hur återtillverkningsbar en produkt är? Ja, det kan man nu. LiU forskare och studenter har tagit fram en metod som ger bedömning hur enkelt eller svårt är det att återanvända en produkt.
Fullt LiU-program under Almedalsveckan 2021 Digitala tvillingar som kan hjälpa sjukvården, industrins gröna revansch och tryckt elektronik. Det är ämnen som diskuteras i studiomagasinet East Sweden Studio under Almedalsveckan. Medverkar gör rektor Jan-Ingvar Jönsson och en rad LiU-forskare.
Miljontestamente till LiU:s hjärtforskning Stiftelsen Hjärtfonden vid Linköpings universitet får 9 miljoner kronor i en donation från två privatpersoner. – Det här är ett betydelsefullt stöd till vår hjärtforskning, kommenterar Lena Jonasson, dekanus på Medicinska fakulteten.
LiU:s rektor i ledningen för europeiskt konsortium Rektor Jan-Ingvar Jönsson har blivit invald i presidiet för European Consortium of Innovative Universities (ECIU), ett nätverk av 13 forskningsintensiva universitet.
15 miljoner kronor till forskning om covid-19-vaccination Ett forskningsprojekt som koordineras från LiU får drygt 15 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utvärdera vaccination mot covid-19.
Ny kunskap kan bidra till nyttigare kranvatten Under vår livstid dricker vi en ansenlig mängd kranvatten. Men en del av de produkter som används för att rena vattnet kan påverka vår hälsa. En avhandling visar vilken roll biprodukter spelar i reningsprocessen och hur de kan nå vår vattenkran.
Petter Krus bygger broar till Brasilien Brasilien är inte bara samba, fotboll och heta stränder – eller för den delen regnskogsskövling och en kontroversiell president – utan också en nation med viktig forskning och många duktiga vetenskapsmän. Fråga bara Petter Krus, LiU:s mesta ”brasse”.
Så kan AI och människan samarbeta AI som inte tar hänsyn till mänskliga operatörer skapar problem. Nu bygger LiU-forskare ett system där artificiell intelligens och människan arbetar tillsammans med att övervaka flygtrafik.
Läkemedel mot epilepsi kan utvecklas från kåda Nya molekyler, utvecklade av forskare vid LiU, har lovande egenskaper för att kunna utvecklas till läkemedel mot epilepsi. Bland annat har flera av molekylerna anti-epileptisk effekt, enligt en studie som publiceras i tidskriften Epilepsia.
Viruset som sporrade forskning över gränserna När coronapandemin svepte över världen hittade virusforskare och proteinkemister snabbt varandra och började samarbeta. Tillsammans kunde de ta fram tester av immunsvaret vid infektion och hjälpa vården.
Sårbara betalsystem: När kunderna inte kan betala Vad händer i samhället om det plötsligt inte går att betala med kort? I forskningsprojektet ”Om betalsystemet kraschar” har länsstyrelser, politiker, medier och butiksägare spelat ett simuleringsspel för att bli bättre på krishantering.
Tekniken som ska stoppa tjuvjakten Noshörningshorn är en miljardindustri på den svarta marknaden och tjuvskytte driver arten mot utrotning. Med hjälp av den senaste sensortekniken och maskininlärning ska arbetet mot tjuvjakt nu växla upp.
Kunskap om dubbelmords lösning väcker internationellt intresse Tekniken med DNA-baserad släktforskning som ledde till att ett dubbelmord i Linköping kunde lösas innebär nya möjligheter att klara upp svåra brott. LiU-forskare är med och sprider kunskap som väcker polisiärt hopp och stort internationellt intresse.
Per Jensen tilldelas NSS Skolsamverkanspris 2020 Per Jensen, professor i etologi, är den första att ta emot ett nyinstiftat pris vid Tekniska fakulteten, Linköpings universitet: NSS Skolsamverkanspris. - Vi forskare behöver berätta om vad vi gör, säger Per Jensen.
Kunskap om avfall och biogas delades med amerikanska städer I en internationell workshop delade LiU och Tekniska verken med sig av sin kunskap och erfarenhet om avfall och biogas. Syftet var att skapa en större förståelse kring hanteringen av organiskt avfall och dess roll i en cirkulär ekonomi.
Pandemimodeller var osäkra men bidrog till förståelse Sedan covid-19-pandemins start har flera modeller utvecklats för att förutse spridning av viruset och sjukvårdsbelastning i Sverige. En ny rapport visar att pandemimodeller bidrog till förståelse för pandemins utveckling, men pekar också på brister.
Förnyad samverkan mellan LiU och Linköpings kommun Linköpings universitet och Linköpings kommun har sedan länge ett omfattande samarbete. Nu har ett förnyat samverkansavtal undertecknats som mer än tidigare fokuserar på samhällets hållbarhet.
LiU-forskare delaktig som historiker i Årets utställning Utställningen Tidsvalvet är en ny permanent utställning på Nordiska museet och har nyligen belönats med utmärkelsen Årets utställning. I arbetet att ta fram utställningen har Bengt Sandin, professor vid tema Barn vid LiU bidragit som barnforskare.
Så vill aktörer att staten stödjer koldioxidlagring För att nå klimatmålen siktar man på en teknik som kan fånga in och lagra koldioxid från biobränslen. Men hur tekniken ska bekostas är oklart. En rapport visar att aktörer inom området anser att omvända auktioner kan göra tekniken lönsam.
LiU-forskning på IVA:s 100-lista Flera forskningsprojekt vid LiU bedöms ha stor potential att komma till nytta för samhället. De finns med på IVA:s 1oo-lista, i år med fokus på hållbar krisberedskap.
Tre forskningsprojekt får pengar från Norrköping Tre forskningsprojekt får sammanlagt 5,4 miljoner kronor när Norrköpings fond för forskning och utveckling för tolfte gånger delar ut medel från fonden. Det handlar om barnlitteratur, multimediakonst i domteatern och termoelektriska moduler.
Valborg på Borggården blir virtualborg För både Linköpings Studentsångare, studenter och linköpingsbor är Valborg på Borggården en tradition sedan snart 50 år. För andra året i rad sker nu firandet digitalt, ett virtualborg med traditionsenlig vårsång, mösspåtagning och vårtal.
Nätverkande på arbetsmarknaden kan minska könssegregation Nätverksbaserade rekrytering har länge ansetts öka segregering av arbetsmarknaden. Nu pekar dock forskare på en tidigare oidentifierad mekanism som visar att nätverksbaserad rekrytering ofta minskar, snarare än ökar, segregation.
Är en sportig chef en hälsosam ledare? Det har blivit vanligt att arbetsplatser lyfter fram rörelse som ett sätt för anställda att må bra. Men, bygger ett hälso- och sportorienterat ledarskap på omtanke om medarbetarna och gynnar det hälsa? Det frågar sig forskare i en ny artikel.
Nyskapande samarbete med människorättsorganisation I två år har LiU Innovation och människorättsorganisationen Civil Rights Defenders samarbetat kring nya innovationsprocesser. LiU-studenter har haft en central roll i arbetet.
Sveriges snabbaste superdator för AI är invigd Berzelius är nu Sveriges snabbaste superdator för AI och maskininlärning och finns på NSC vid LiU. En donation på 300 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har möjliggjort bygget av den nya superdatorn.
Miljökrav i upphandlingar av kollektivtrafik En studie från Linköpings universitet och Lunds universitet visar att det finns stor potential att förändra kollektivtrafiken genom att ställa miljökrav i upphandlingar.
Visualiseringar ska underlätta klimatanpassning av städer Intensiva regn orsakar idag stora skador och kostnader för svenska kommuner. Visual Water är en interaktiv visualiseringsplattform som stödjer kommuner att motverka risker och nyttja möjligheter med hållbar dagvattenplanering.
AI inom digital patologi utvecklas i stort projekt Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, är med i ett stort europeiskt samarbetsprojekt kring artificiell intelligens inom digital patologi. Projektet finansieras av Innovative Medicines Initiative inom Horizon 2020.
Förnyad samverkan mellan LiU och Norrköpings kommun Linköpings universitet och Norrköpings kommun har sedan länge ett omfattande samarbete. Nu har ett förnyat samverkansavtal undertecknats och samarbetet ska utvecklas ytterligare.
LiU-projekt utvecklar svensk industri Automatiserad design, optimering och maskininlärning har stora möjligheter att rationalisera tillverkningsindustrin. Två samverkansprojekt på LiU har lett till stora tidsvinster och möjliga ekonomiska besparingar i flera företag.
Robotar underlättar återtillverkningsprocesser Återtillverkning är ett sätt att ta tillvara på värdet hos redan tillverkade produkter. Forskare vid Linköpings universitet har lyckats visa potentialen för automation inom reparation och återtillverkning.
Här utforskas framtidens flygteknik I över 50 år har styrsystemen hos flygplan varit i princip oförändrade. Men på Linköpings universitet, LiU, utvecklas nu framtidens flygteknik. Till sin hjälp har forskarna en så kallad ”iron bird” från Saab utrustad med den senaste tekniken.
Varierande hastighetsbegränsningar testas Varierande hastighetsbegränsningar kommer att testas för att förbättra framkomligheten på en motorvägssträcka vid Södertälje. Forskare från VTI och LiU har deltagit i framtagandet av den styralgoritm som används för att utvärdera effekterna.
De skrev prisad uppsats om varför vårdchefer slutar Deras uppsats har satt ljuset på ett problem som många kommuner brottas med. Varför vill vård- och omsorgschefer inte jobba kvar? Nu har Andreas Nilsson och Hampus Jendle fått pris för sin masteruppsats.
Från LiU-forskning till LEAD-företag Många forskare och studenter har idéer som kan växa till samhällsnyttiga företag. Men hur ska man veta att det är en bra idé? "Våga prata om den och testa intresset", är Catharina Sandbergs tips.
Studentmentorer ger högstadieelever framtidshopp Högstadieelever med bättre betyg, stoltare blick och höjd självkänsla. Det är resultatet av LuMiNk-akademin, en studiemotiverande verksamhet som pågått i Norrköping i snart sex år. Nu planeras en utvidgning så att fler elever får chans att delta.
LiU och regionen i nytt samarbete för framtidens vård Linköpings universitet och Region Östergötland går ihop i en ny storsatsning på teknik och innovationer i hälso- och sjukvården. East Sweden Medtech, som projektet kallas, kommer totalt sett att omsätta närmare 30 miljoner kronor över fem år.
De programmerar framtidens kollega Vad innebär det att jobba som ingenjör? Det får förstaårsstudenterna på Yi-programmet ta reda på genom ett första tekniskt utvecklingsprojekt – att programmera den samarbetande roboten Yumi från ABB.
Östgötskt forskningssamarbete för effektivare sjöfart Linköpings universitet och Sjöfartsverket har inlett ett samarbete för att utveckla en mer hållbar, effektiv och säker sjöfart med hjälp av forskning inom bland annat artificiell intelligens och interaktiv visualisering.
Lyckat samarbete i ny kampanj Linköpings kommun försöker genom ett nytt angreppssätt nå personer som utövar våld och få dem att ändra sitt beteende. Forum för genusvetenskap och jämställdhet på Linköpings universitet har varit med och bidragit med den senaste forskningen.
Ny rapport: Förintelsens vittnesmål förbisedda av forskare Forskare använder sällan överlevandes egna skildringar, berättelser och vittnesmål från Förintelsen i vetenskapliga undersökningar. Det visar en ny rapport framtagen av Forum för levande historia, skriven av forskare vid Linköpings universitet.
Viktiga vägval i Linköping på 1980-talet visar ny bok 1980-talet är för många hockeyfrilla och axelvaddar, Madonna och Dallas. Men det är såklart mer än så. För Linköpings del innebar årtiondet teknik och nya idéer. Och för Linköpings universitet innebar det satsningar på medicin och filosofiska ämnen.
Katastrofmedicinskt centrum är nu nationellt kunskapscentrum Katastrofmedicinskt centrum i Linköping har fått uppdrag som Kunskapscentrum i traumatologi av Socialstyrelsen.
I studenternas konstverk får vikingatid möta Norrköpings ljusfestival Vid en utgrävning utanför Åby hittades en annorlunda vikingagrav. I den fann man en kvinna, begravd på en bädd av gula blommor, smyckad med glaspärlor. Konstverket Minnet ur en pärla tolkar fyndet och låter vikingatid möta Norrköping Light Festival.
Skogsbränder och torka i ett framtida Östergötland Den 21 november 2020 spelades The Climate Change Megagame. Det är ett jättelikt spel där framtida klimatförändringar i Östergötland simuleras och deltagarna spelar olika lokala aktörer.
Ny uppdragsutbildning sammanför lantbrukarna med teknikbolagen ”Lantbruksteknik och innovation” är en ny kurs för yrkesverksamma inom teknik, matproduktion och lantbruk. Den kommer även att bidra till viktiga kunskapsutbyten mellan branscherna för att säkra framtidens matproduktion.
Så blir transporterna mer hållbara Mer hållbara transporter, hur är det möjligt? Ny teknik och förnyelsebara bränslen räcker inte - hur transporterna utförs och hur vi konsumenter agerar betyder lika mycket. Handen på hjärtat, behöver vi den där beställningen redan imorgon?
Europeiskt samarbete för framtidens lärande Studenter och forskare från hela Europa ska jobba tillsammans för att skapa hållbara städer och samhällen inom satsningen ECIU University. Linköpings universitet ingår i samarbetet, som har varit i gång ett år.
Nästa generation lär sig om hållbar utveckling Pedagogerna i några av Norrköpings förskolor har fått en tuff uppgift: att ge barn förståelse för hållbarhet. Arbetet som förskolorna gör är en del av ett forskningsprojekt vid LiU.
Forskarna kikar in i levande celler Med superupplösande mikroskop kan forskarna följa livets processer inne i levande celler, ner på molekylnivå. Häng med in på Mikroskopienheten!
Biogas löser flera hållbarhetsmål Biogas löser inte bara en eller två av världens stora miljöutmaningar – utan tre. I alla fall om världens länder använder den nordiska modellen. Ja, på ett eller annat sätt kan biogas faktiskt medverka till FN:s samtliga 17 globala hållbarhetsmål.
Autonom drönarflygning mellan Linköping och Norrköping 2022 Om två år ska Sveriges fösta testflygning med autonom drönare göras mellan Norrköping och Linköping. Luftfartsverket, LiU och IBG samarbetar i ett projekt för att demonstrera samhällsnyttan med drönartjänster.
Hög tid att börja leva hållbart Miljöhumaniora som utmanar våra invanda föreställningar om människan och miljöproblemen. Matens betydelse för klimat- och miljölösningar. Stadsutveckling som kan bidra till en hållbar livsstil. Dessa ämnen diskuterades vid årets samverkansdag.
Han mäter muskelmassa med neuralt nätverk Alexander Karlsson har tilldelats Christer Giléns stipendium 2020 för en masteruppsats där han med hjälp av ett neuralt nätverk förbättrat en metod för att mäta muskelmassa.
Smak av Norrköpings kulturliv i ny podd Nyfiken på kultur med Norrköpingskoppling? I podden Norrköping lounge får lyssnaren möta spännande personligheter inom allt ifrån musik- och filmbranschen till spel- och idrottsvärlden. Bakom podden står LiU-studenter och Norrköpings kommun.
Utställningen Wood is good lyfter skogens betydelse Hur kan vi använda växter för att omvandla energi till elektricitet? Hur skapas batterier av skogsavfall? Och vad betyder skogen för vårt välmående? Utställningen Wood is good lyfter forskning om och olika perspektiv på skogens möjligheter.
Utökad satsning på molekylärmedicinsk forskning Wallenberg Centrum för molekylär medicin (WCMM) har fått förlängd finansiering om 160 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt ytterligare 68 miljoner kronor till rekryteringspaket för forskare inom datadriven life science.
Hur kan vi stärka forskning om forskningskommunikation i Sverige? "Forskning om forskningskommunikation har inte samma position som andra forskningsfält och det är dags att ändra på det", sa LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson vid ett dialogseminarium om forskningskommunikation som forskningsfält.
Tre doktorander får Horisont 2020-finansiering vid LiU Tre institutioner får nu ta emot var sin doktorand inom mobilitetsprogrammet Marie Skłodowska-Curie actions. Forskningen handlar om att tillvarata spillvärme som el, perovskiter för fotonik och rendering av datorgenererade bilder.
LiU deltar i brett Japansamarbete Linköpings universitet har nära forskningssamarbeten med japanska lärosäten inom ramen för ett brett projekt. LiU-forskare är bl.a. engagerade i samarbeten kring nya energitekniker och material, hållbar användning av våtmarker samt åldrande.
Sveriges största superdator för AI byggs vid LiU Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerar 300 miljoner kronor till Linköpings universitet och Nationellt superdatorcentrum, NSC, för att bygga Sveriges snabbaste superdator för maskininlärning och artificiell intelligens.
Visual LIFT - Visualiseringscenter för företag Med den senaste visualiseringstekniken ska Visual LIFT hjälpa företag att visa upp och kommunicera kring exempelvis produkter, produktionssystem och leveranssäkerhet.
Premiär för ECIU University LiU-studenterna Maria Lokat och Markus Pettersson deltar i den första kursen som hålls inom det digitala universitetet ECIU. Tillsammans med studenter vid universiteten i Twente och Stavanger ska de söka smarta lösningar för hållbara transporter.
Årets alumner kämpar för hållbar el och mot covid-19 Statsepidemiolog Anders Tegnell befinner sig i frontlinjen i kampen mot covid-19. Civilingenjören Linnea Bergman säljer solenergisystem till Afrika för att fattiga ska få tillgång till miljövänlig och billig el. De båda är Årets alumner vid LiU.
VR viktig del i framtidens testkörningar Virtual reality (VR) kan i framtiden bli ett viktigt komplement till testkörningar och körsimulatorer vid utprovningen av bilars säkerhetssystem. Men tekniken har brister och kan inte användas till vad som helst. Det visar en ny doktorsavhandling.
Fotoutställning om 30-årigt samarbete med Kenya I drygt 30 år har Linköpings universitet haft ett samarbete med Moi University i Kenya. Förra året var en LiU-delegation där för att fira det mångåriga utbytet. Nu öppnar en fotoutställning som ger glimtar av vad det ömsesidiga samarbetet gett.
LiU-studenter bakom rapport om cybersäkerhet Digitaliseringen gör oss allt mer beroende av att vara uppkopplade och därmed också mer sårbara för cyberattacker. LiU-studenterna Emmy Englund och Linnéa Tullin har skrivit en omfattande rapport om cybersäkerhet i Sverige. Läs den, är deras råd.
LiU med och lyfter forskningskommunikation som forskningsfält Hur når universitetens kunskap ut i samhället, hur presenterar den och hur tas den emot? Forskning om hur forskning kommuniceras ökar internationellt, men i Sverige är forskarna på området få. Hur kan forskningsfältet utvecklas i Sverige?
Lastbil med släp manövrerar autonomt Att backa en lastbil med ett tungt släp kräver en skicklig yrkeschaufför - eller några sensorer och en väl programmerad dator. Oskar Ljungqvist tar i sin doktorsavhandling ett stort steg mot självkörande lastbilar - med ett eller flera släp.
Viktig donation som gör skillnad ”Donationer som denna från Stig Wadströms stiftelse gör skillnad för ett universitet, det ger oss handlingsutrymme och ger nya möjligheter till tvärvetenskapliga samarbeten” sa rektor Jan-Ingvar Jönsson vid en ceremoni i Wadströmska villan.
”Gud, vad skönt att det kom några” På Kalasmottagning hälsas varje år 8 000 - 10 000 nya studenter välkomna till LiU. Numera är Kalas en viktig tradition, men hur började det?
Det textila arvet lever vidare genom LiU-donation Forskning vid Campus Norrköping tilldelas medel genom en långsiktig donation från Stig Wadströms stiftelse. I donationen ingår att LiU:s forskare och personal får tillgång till en nutidshistoriskt intressant fastighet i centrala Norrköping.
Lins kan komma att användas vid behandling av covid-19 De arbetade redan med samma läkemedel som nu visat sig kunna hjälpa mot covid-19. Nu hoppas forskaren Mehrdad Rafat att de kan ta sin kontaktlins vidare.
Användarvänligt i framtidens kontrollrum Industrins kontrollrum består ofta av en vägg av lysande och blinkande skärmar som visar olika delar i processen. Veronika Domova har i sin doktorsavhandling sökt efter en smartare kontrollrumsdesign, bättre anpassad till våra mänskliga förmågor.
Samverka med Linköpings universitet För LiU är samverkan en självklarhet. Samverkan ger utbildningen koppling till blivande arbetsmarknad, stärker relevansen i forskningen och underlättar nyttiggörandet av kunskap till samhället.