Institutionen för Tema (TEMA)

Vid Institutionen för Tema studeras och analyseras stora samhällsfrågor ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. 

I en allt mer komplicerad värld behövs tvärvetenskapen mer än någonsin, forskare som kan se både bredd och djup i de stora samhällsfrågorna. Vid Institutionen för Tema möts naturvetenskap, humaniora, teknik och samhällsvetenskap i det gemensamma målet att öka förståelsen för och hitta lösningar på viktiga framtidsfrågor.

Institutionen rymmer fyra utbildnings- och forskningsmiljöer organiserade utifrån teman med hög samhällsrelevans. Här finns både forskare med bakgrund i specifika discipliner och i tvärvetenskap. Miljöerna är alltså heterogena vad gäller forskarnas vetenskapliga kompetensområden. Samtidigt hålls de ihop av det gemensamma problemområdet. Temas studenter utvecklas i att hitta alternativa frågeställningar och gränsöverskridande perspektiv.

Nyheter

Temperaturen stiger inför årets klimattoppmöte

Passet ligger redan framme på skrivbordet. Maria Jernnäs på Tema Miljöförändring står redo att åka till årets klimattoppmöte i Dubai. Men trots det alltmer akuta klimathotet tror hon inte på några lätta förhandlingar.

Två kvinnor i laboratoriet. De pekar på något utanför bild.

Nytt men ändå samma - Temas laboratorium återinvigt

Sedan sommaren 2020 har Tema Miljöförändrings laboratorium restaurerats efter en brand. När det nu är klart är det mesta sig likt. Ingen kunde nämligen komma på något med lokalerna som de ville ändra.

Vallastaden är en stadsdel i Linköping

Så blev gärdet stadsdelen Vallastaden

2013 började byggandet av en helt ny stadsdel – Vallastaden – i Linköping. Med LiU som granne föll det sig naturligt att flera forskningsprojekt startades. Hur gick det? 10 år senare finns några av svaren.

Kalendarium

14 december 2023

Disputation inom Tema Barn: Emilia Strid

kl. 10.15 – 12.00 Temcas, Tema-huset, ingång 37, plan 2, Campus Valla

Emilia Strid, vid Institutionen för Tema, försvarar sin avhandling med titeln ”Children’s heightened emotions in preschool interactions”. Opponent är Carolin Demuth, Universititetslektor, Aalborg universitet, Danmark. Disputationen sker på engelska.

Kontakt

19 december 2023

Online-dialog: Efteranalys av COP28

kl. 13.30 – 15.00 Online

COP28 markerar avslutningen av den första globala översynen. Har vi utarbetat en tydlig plan för att påskynda klimataktioner? Vilka frågor förblev obesvarade, och vilka problem måste lösas innan nästa konferens 2024? Vi samlar en framstående panel för att dela insikter om COP28-förhandlingarna. Evenemanget arrangeras av Centre for Centrum för klimatpolitisk forskning, Stockholm Environment Institute och Mistra Geopolitics. Eventet hålls på engelska, registrering krävs.

Kontakt

Tina Schmid Neset

14 februari 2024

Strimman: Barns bilder berättar

kl. 17.30 – 18.45 Scenen, Huvudbiblioteket, Östgötagatan 5, Linköping

Barn skapar bilder i många olika sammanhang i sina vardagsliv och deras bilder hamnar i allt från utställningar, teckningstävlingar, lådor på vinden, hemma på väggen och i BVC-journaler. Vissa bilder hamnar också på arkiv och museer. Vad kan barns bilder berätta och vad betyder de för vår samtid och framtid? Alex Orrmalm, postdoktor i Tema Barn, och Karin Isaksson, arkivarie på Svenskt barnbildarkiv, föreläser.

Kontakt

Forskning  

Forsknings- och utbildningsmiljöer

Centrum

Verksamhetsstöd

Forskarutbildning vid Institutionen för Tema

Utbildning vid Institutionen för Tema

Grundnivå

Avancerad nivå/Master

Podcast

Norrköpings beslutsarena

Samverka med oss

Kontakta oss

Medarbetare

Medarbetare

Adresser

Postadress

Linköpings universitet, Institutionen för Tema, 581 83 Linköping 

Besök oss på Campus Valla

Temahuset, Mäster Mathias väg

Besök oss på Campus Norrköping

Kopparhammaren 2, Norra Grytsgatan 10A 

Gästsupport

Internt