Institutionen för datavetenskap (IDA)

Institutionen för datavetenskap är en av de största datavetenskapliga institutionerna i norra Europa med forskningsverksamhet inom artificiell intelligens, människa-datorinteraktion, programvaruteknik och datorsystem, och data science. Institutionen bedriver också forskningsadministration, forskarutbildningsadministration samt studieadministration.

IDA är en dynamisk och växande forsknings- och utbildningsmiljö med omkring 300 medarbetare. Verksamheten täcker ett brett spektrum av områden, från grundläggande datavetenskap till tillämpade områden, och den samlade akademiska miljön erbjuder både bredd och djup. Institutionens verksamhet är inriktad mot två fakulteter, den tekniska och den filosofiska.

Forskningen vid IDA bedrivs främst inom fyra huvudområden. Varje huvudområde omfattar ett antal delområden:

  • Artificiell intelligens (AI) med delområdena autonoma system och robotik, kunskapsrepresentation och resonerande, ontologier och semantisk webb, automatiserad planering, tillämpad maskininlärning, multiagentsystem, naturligt språk-behandling samt teoretiska grunder för AI.
  • Kognition, interaktion och design med delområdena kognitionsvetenskap, kognitiva system, interaktionsdesign, tjänstedesign, samhällssäkerhet, beslutsstöd, mänskliga faktorer samt social robotik.
  • Programvaruteknik och datorsystem med delområdena programvaruteknik, inbyggda och cyberfysiska system, realtidssystem, cybersäkerhet och resilienta system, nätverk och distribuerade system, multimediasystem, formella metoder, kompilatorer och programmeringsspråk samt parallella och högpresterande datorsystem.
  • Data science med delområdena maskininlärningsmetodik, statistik, databasteknik samt dataanalys.

IDA ger kurser i grundläggande programmering på ett flertal utbildningsprogram och avancerade kurser i datavetenskap på bland annat civilingenjörsprogrammen i mjukvaruteknik, informationsteknologi, medieteknik och datateknik. Institutionen ger också kurser inom kandidat- och mastersprogram samt fristående kurser inom artificiell intelligens och maskininlärning.

Institutionen erbjuder forskarutbildning i datalogi, design, kognitionsvetenskap och statistik. För närvarande är cirka 90 doktorander aktiva vid institutionen.

IDA grundades 1983 men dess rötter går tillbaka till tidigt sjuttiotal. Institutionen är organiserad i sex avdelningar.

Aktuellt vid IDA

Kalenderhändelser

Nyheter

Serverrum,data på svart skärm.

19 december 2024

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

17 december 2024

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.

Kvinna som håller i sin tryckta avhandling

04 december 2024

Nybliven doktor i kognitionsvetenskap: Kajsa Weibull

Kajsa Weibull vid Inst för datavetenskap försvarade den 22 november sin avhandling om hur varningar kan stötta bilförare när de ska lämna fri väg för utryckningsfordon. Nu fortsätter hon som forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Forskningsverksamhet

Andra stora industrisamarbeten och nationella strategiska forskningsområden

Fler projekt vid IDA och centra/laboratorier för samverkan

AI skrivet i bokstäver på blå bakgrund.

AI literacitet i lärarutbildning

Detta projekt fokuserar på AI literacitet i svensk lärarutbildning, främst vad AI literacitet inom lärarutbildningen innebär i form av kunskaper och kompetenser.

Att vända strömmen

Projektet "Att vända strömmen" syftar till att med hjälp av så kallade megaspel öka kunskapen om hur energisystemets utformning och framtida omvandling påverkar omgivande samhälle, miljö och klimat.

fMRI-tumör

Bayesianska metoder för fMRI-guidad tumörbehandling

I detta CENIIT-projekt är målet att förbättra behandlingen av hjärntumörer genom att inkludera bilder av hjärnaktivitet i Elektas mjukvara för behandling av hjärntumörer.

Självkörande bussen Elin

East Transport - samverkan mellan VTI och LiU

Samverkan mellan VTI och LiU i Östergötland vars styrkeområden presenteras på samverkansplattformen, vilken benämns EAST Transport.

Forskarutbildning vid IDA

Forskarutbildning vid Institutionen för datavetenskap

Forskarutbildningen vid Institutionen för datavetenskap, IDA, är organiserad på ett ämnesövergripande sätt och gemensam för hela institutionen.

Forskarutbildningsämnen

Forskarskolor vid eller med koppling till IDA

Hur är det att doktorera vid IDA?

Kvinna som håller i sin tryckta avhandling

Nybliven doktor i kognitionsvetenskap: Kajsa Weibull

Kajsa Weibull vid Inst för datavetenskap försvarade den 22 november sin avhandling om hur varningar kan stötta bilförare när de ska lämna fri väg för utryckningsfordon. Nu fortsätter hon som forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Robert Johansson i disputationssalen

Nybliven doktor i datalogi: Robert Johansson

Robert Johansson, Inst för datavetenskap, försvarade 21 november sin avhandling i maskinpsykologi som berör frågor om inlärning och artificiell generell intelligens, AGI. Närmast undervisar han i en ny kurs i maskinpsykologi baserad på avhandlingen.

Kvinna som sitter vid bord med blommor och laptop framför sig under disputationen

Nybliven doktor i datalogi: Klervie Toczé

Klervie Toczé, Institutionen för datavetenskap, försvarade den 4 oktober sin avhandling om användning av resurser och hållbarhetsperspektiv inom edge computing, även kallat kantdatorsystem. Nu gör hon en postdok i Amsterdam inom hållbar stadsodling.

Utbildningsprogram som IDA är delaktig i

Institutionen ger kurser inom flertalet civil- och högskoleingenjörsprogram, och inom kandidatprogrammen innovativ programmering, systemvetenskap, kognitionsvetenskap, statistik- och dataanalys. Masterprogram finns inom datavetenskap, cybersäkerhet, design, kognitionsvetenskap, samt statistik och maskininlärning.

Civil- och högskoleingenjörsprogram samt kandidatprogram

Två studenter håller på med en robot, datorskärmar i förgrunden

Civilingenjör i mjukvaruteknik, 300 hp

Civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik ger en helhetsförståelse för modern mjukvaruutveckling. Du lär dig tekniken bakom populära applikationer, studerar olika programmeringsspråk och utvecklar din problemlösningsförmåga.

Högskoleingenjör i datateknik, 180 hp

Högskoleingenjör i datateknik passar både dig som har programmerat tidigare och dig som är helt ny på området. Du bygger en bred kunskap som gör att du efter examen kan arbeta med drift, installation och utveckling av avancerad mjukvara.

civilingenjor informationsteknik

Civilingenjör i informationsteknologi, 300 hp

Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi är unikt genom att du redan från start jobbar med problemlösning i team med dina klasskamrater. Med teknisk spets och mjuk kompetens passar du i ledande roller inom hela IT- och kommunikationsfältet.

Masterprogram

Populära distanskurser

Uppdragsutbildningar med anknytning till IDA

AI genererad bild som visar händer som skriver på ett tangentbord, en dataskärm och en liten robot

Att undervisa AI på gymnasiet - tekniskt perspektiv, 7.5 hp

Är du gymnasielärare och ska utbilda dina elever i det nya ämnet Artificiell Intelligens? I den här utbildningen träffar du flera av LiU:s forskare inom AI och får en grundläggande introduktion till AI och aktuella AI-tillämpningar.

Lärare undervisar en grupp deltagare.

Grundläggande cybersäkerhet

Samhällets digitalisering innebär ökade krav på cybersäkerhet. Den här utbildningen ger dig som yrkesverksam en grundläggande kunskap om cybersäkerhet som kan bidra till att skapa förutsättningar för stärkt säkerhetskultur i din organisation.

AI genererad bild som visar två elever som arbetar med programmering vid datorer.

Att undervisa AI på gymnasiet - samhällsperspektiv, 7.5 hp

Är du gymnasielärare och ska utbilda dina elever i det nya ämnet Artificiell Intelligens? I den här utbildningen ökar du din kunskap om AI:s påverkan, relevanta lagar och bestämmelser och hur du planerar och genomför undervisning om AI.

Avdelningar vid IDA

Robothunden Spot överlämnar en första hjälpen väska till en knäböjande man

Artificiell intelligens och integrerade datorsystem (AIICS)

Verksamheten vid avdelningen AIICS, Institutionen för datavetenskap, är fokuserad på forskning och undervisning inom artificiell intelligens, dess teoretiska grunder och dess tillämpningar.

Drönare i luften med tre personer i bakgrunden.

Databas- och informationsteknik (ADIT)

Avdelningen ADIT vid Institutionen för datavetenskap bedriver forskning inriktad mot principer, metoder och verktyg för definition och konstruktion av avancerade databas- och informationssystem för dagens och framtidens informationssamhälle.

En kvinna går med en servicerobot i en korridor

Människocentrerade system (HCS)

Avdelningen HCS vid Institutionen för datavetenskap bedriver forskning och undervisning inriktad på att studera och förbättra interaktionen mellan individer, datorsystem och informationsresurser.

Kontakta oss

Studerandeexpedition vid IDA

Allmänna frågor och studentärenden

E-post: expedition@ida.liu.se

Besöksadress: Rum 3F:477B, Hus E, ingång 27/29, plan 3, Campus Valla

Öppettider: tisdagar och torsdagar kl.12.15 - 13.00

Registrator vid IDA

Kontakt: Heléne Eriksson

E-post: registrator@ida.liu.se

Telefon: 013-28 25 04

Forskarutbildning vid IDA

Kontakt: Anne Moe, samordnare

E-post: anne.moe@liu.se

Telefon: 013-28 14 60

Institutionsledning

Samtliga medarbetare vid IDA

Adress

Postadress

Linköpings universitet
Institutionen för datavetenskap
581 83 Linköping

Besöksadress

Hus B, ingång 25 - 29
Hus E, ingång 27C - 29C
Mäster Mattias väg, Campus Valla

Lediga jobb vid IDA 

Forskare vid IDA deltar i

Mobiltelefon ligger på ett bord och visar podden Fakultet på skärmen.
Fotograf: Jack Hung Tr.

Pod Fakultet: Ransomware har blivit kontorsjobb

Etiska hackare, så kallade bug hunters, blir allt vanligare när företag och organisationer vill säkra upp sina system för att slippa att bli utsatta för intrång och hot. Men hur fungerar det att vara en konsult i bedrägeribranschen – fast på den lagliga sidan? Det tredje avsnittet av Fakultet handlar om cybersäkerhet i din vardag.

Hör Alex/Brumenz, säkerhetsspecialist/hackare på Yeswehack. Du hör även Mikael Asplund, biträdande professor vid Institutionen för datavetenskap vid LiU som forskar om cybersäkerhet.

Här hittar du länk och transkribering av avsnittet som sändes den 3 oktober 2024: podcast Fakultet

Fler initiativ inom AI-området

Håll dig uppdaterad