Forskning i framkant

Forskning i framkant är Medicinska fakultetens föreläsningsserie som lyfter fram det senaste inom forskning från fakulteten och Region Östergötland. Regionen står också som produktionspartner för föreläsningsserien. Föreläsningarna är öppna för alla, välkomna!

Program hösten 2019

Datumen då Forskning i framkant äger rum hösten 2019 är 26/9, 24/10 och 21/11. Alltid en torsdag mellan kl 16.30-17.30, i Hugo Theorell-salen, Universitetssjukhuset i Linköping.

Hugo Theorell-salen når du lättast genom Norra entrén (ingång 7).

24/9

Hur kan en digital tvilling förbättra bedömning och behandling av hjärt-kärlsjukdomar?

Digitala tvillingar används flitig för att övervaka maskiner och förenkla utvecklingen av industriella produkter. Men hur kan vi skapa en digital tvilling av en människas hjärta och blodomlopp? Och hur kan tvillingen användas för att förbättra bedömningen och behandlingen av hjärt-kärlsjukdomar?

Föreläsare är Tino Ebbers – professor i fysiologisk mätteknik

24/10

Hjärtskada i samband med kirurgi

Risken att drabbas av hjärtskada i samband med större kirurgiska ingrepp är underskattad. 8-18% av alla patienter som genomgår icke-kardiell kirurgi, drabbas av hjärtskada. Detta är associerat med en 4-faldigt ökad dödlighet, jämförbart med dödligheten vid akut hjärtinfarkt. De flesta av dessa patienters hjärtskada saknar symtom och går oupptäckt. Kunskapsluckor finns fortfarande om värdet av övervakning innan och under operation för att tidigare identifiera patienter som löper störst risk för hjärtskada.
KAN BIOMARKÖRER förutsäga ökad risk för komplikationer och död? Det skulle möjliggöra en förändring i klinisk behandling av patienter som genomgår kirurgi, och därmed göra det möjligt att ingripa tidigare, förhindra ytterligare skador på hjärtat och minska lidande och död.

Föreläsare är Michelle Chew, professor i anestesi och intensivvård och Henrik Andersson, Chief Researcher

21/11

Det stressade immunförsvaret efter hjärtinfarkt (– och även före?)

Hos många patienter som har överlevt en hjärtinfarkt finns en låggradig inflammation kvar, som innebär en ökad risk för att insjukna igen. Men vi är dåliga på att diagnostisera och behandla detta, till stor del för att mekanismerna inte är klarlagda. I vår forskning har vi sett att immunförsvaret hos dessa patienter är ”stressat” och i obalans. Förutom en låggradig kronisk inflammation innebär det att inflammation flammar upp på ett onormalt sätt vid vanlig stress. Samtidigt är immuncellerna åldrade i förtid och viktiga reglerande immunceller har tappat sin kraft. Vi vill ta reda på varför immunförsvaret är mer stressat/åldrat och om vi kan återställa immunbalansen. En mycket spännande fråga är om immunförsvaret är stressat redan innan den första hjärtinfarkten inträffar?

Föreläsare är Lena Jonasson, professor och överläkare i kardiologi

Tidigare föreläsningar

Samtliga föreläsningar filmas och går att se på webben via youtube. Klicka på länken nedan för att komma till samlingssidan.

Se tidigare föreläsningar.