Forskning i framkant

Forskning i framkant är Medicinska fakultetens föreläsningsserie som lyfter fram det senaste inom forskning från fakulteten och Region Östergötland. Region står också som produktionspartner för föreläsningsserien. Föreläsningarna är öppna för alla, välkomna!

Föreläsningssal: Hugo Theorell-salen, Norra entrén (ingång 7), Universitetssjukhuset.

Program våren 2018

22/2 – Rehabilitering med rytmer och musik hjälper
personer med Parkinsons sjukdom

Vid Linköpings universitet forskar man kring Ronnie Gardiner Method – en lekfull rytm- och musikbaserad träningsmetod. Metoden tränar simultankapaciteten genom komplicerade rörelser till takten av musiken. Simultankapacitet är en tankemässig förmåga som krävs för säker navigering i vår omvärld. Parkinsons sjukdom kan tidigt ge problem med denna förmåga, vilket bland annat ökar fallrisken.

Föreläsare: Petra Pohl – Universitetslektor, leg. fysioterapeut, Institutionen för medicin och hälsa.

Tid och plats: 22/2, 16.30-17.30, Hugo Theorell-salen, Norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping.

22/3 – Medicinsk forskning i rättsväsendets tjänst

Strategiområdet Forensiska vetenskaper är ett av Linköpings universitets nyaste strategiområden. Docent Henrik Green berättar om hur ny kunskap används inom det forensiska området. Hur vet vi egentligen att folk dör av internetdroger? Nobelpriset i medicin gick till studier av människans dygnsrytm, kan det användas i dödsfallsutredningar?

Föreläsare: Henrik Green – Ordförande för Strategiområdet i forensiska vetenskaper,  docent i farmakogenetik, Institutionen för medicin och hälsa.

Tid och plats: 22/3, 16.30-17.30, Hugo Theorell-salen, Norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping.

26/4 - Lysosomer – nedbrytning och återvinning av celler
vid cancer och Alzheimers sjukdom

Utan fungerande avfallshantering och återbruk kan inte celler fungera. Lysosomer ansvarar för nerbrytning och återvinning av material i cellen men spelar också en viktig roll vid cancer och Alzheimer’s sjukdom. Hur kan vi utnyttja kunskapen om lysosomens funktion för att bota sjukdomar?

Föreläsare: Karin Öllinger – Professor i experimentell patologi, Institutionen för klinisk och experimentell medicin.

Tid och plats: 26/4, 16.30-17.30, Hugo Theorell-salen, Norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping.

Se senast föreläsningen

Tidigare föreläsningar

Samtliga föreläsningar filmas och går att se på webben via youtube. Klicka på länken nedan för att komma till samlingssidan.

Se tidigare föreläsningar.

Nyheter om Forskning i framkant