Forskning i framkant

Forskning i framkant är Medicinska fakultetens föreläsningsserie som lyfter fram det senaste inom forskning från fakulteten och Region Östergötland. Regionen står också som produktionspartner för föreläsningsserien. Föreläsningarna är öppna för alla, välkomna!

Program våren 2019

Datumen då Forskning i framkant äger rum våren 2019 är 28/2, 21/3 och 25/4. Alltid en torsdag mellan kl 16.30-17.30, i Hugo Theorell-salen, Universitetssjukhuset i Linköping.

Hugo Theorell-salen når du lättast genom Norra entrén (ingång 7).

Familjebildning på 2000-talet – ägg- och spermiedonation

Ett stort antal par/individer i Sverige genomgår infertilitetsbehandling med donerade spermier, ägg eller embryon. ”The Swedish multicenter study on gamete donation” omfattar totalt 1 500 mottagare och donatorer av ägg/spermier och syftar till att belysa situationen för familjer som bildats med hjälp av donationsbehandling.

Föreläsare: Gunilla Sydsjö – professor i psykosocial obstetrik och gynekologi och leg. kognitiv beteendeterapeut

Klimakteriebesvär – finns det behandling?

Klimakteriebesvär med i första hand värmevallningar och svettningar drabbar de flesta kvinnor. Hormonbehandling är effektiv och blev mycket populär under 80- och 90-talet men hamnade strax efter millennieskiftet i vanrykte. Hur ser vetenskapen på detta idag? Får vi använda hormonbehandling och finns alternativa behandlingar?

Föreläsare: Mats Hammar – Överläkare och professor emeritus i obstetrik och gynekologi

”Det smärtar mig att det gör så ont” – om smärta vid reumatisk sjukdom

Idag är det betydligt fler med reumatiska sjukdomar som kan arbeta och vara aktiva i sin vardag tack vare ett tidigt omhändertagande och tillgång till nya mediciner. Trots det är det många som besväras av kvarstående smärta och även trötthet. Hur känns den sjukdomsrelaterade smärtan och hur påverkan den vardagen? Hur vanlig är den och vad kan man göra för att hantera den?

Föreläsare: Mathilda Björk – Professor i arbetsterapi och leg. arbetsterapeut

Se senast föreläsningen

Tidigare föreläsningar

Samtliga föreläsningar filmas och går att se på webben via youtube. Klicka på länken nedan för att komma till samlingssidan.

Se tidigare föreläsningar.